09.11.11 / 20:24
אחייניתו של בני וקנין המועסקת באגף הפיקוח, היא גם בתו של יו"ר ועד העובדים בעירייה - ועדת השירות
אחייניתו של בני וקנין המועסקת באגף הפיקוח, היא גם בתו של יו"ר ועד העובדים בעירייה - ועדת השירות לעיריות שבמשרד הפנים קבעה: "אסור היה מלכתחילה לקבלה לעבודה בעירייה"
איתמר חזר מספר פעמים במהלך הישיבה ואמר "אין לי שום דבר וחצי דבר נגד אחייניתו של רה"ע אם היא תביא לי קורות חיים אני יסדר לה עבודה, פנו אלי פקחים רבים וטענו שאותם פיטרו ואותה השאירו"
ועדת השירות לעיריות החליטה בישיבתה ביום 10.8.11 שלא לאשר את העסקתה של לירז בן דוד, פקחית בעיריית אשקלון, זאת בשל העובדה שהינה אחייניתו של ראש העירייה, בני וקנין, ובתו של יו"ר ועד העובדים בעירייה, ארמו וקנין.
החלטת הוועדה מהווה הישג לחבר המועצה איתמר שמעוני, המשמש גם כיו"ר ועדת הביקורת, מאחר וזה האחרון התריע כבר לפני שנה בפני ראש העירייה, מבקר העירייה ורשויות החוק, כי מינויה של אחיינית ראש העיר לפקחית מנוגד לחוק.
לירז בן דוד, הפקחית שמחוללת כיום סערה בעירייה, נבחרה במכרז פומבי לתפקיד פקחית בעירייה ב-31.1.10. עוד קודם לכן, החל מה-9.11.07 הועסקה לירז בעירייה כפקחית סטודנטית בחוזה אישי לשנה עם אופציה להארכה. בשנת 2007 לא כיהן עדיין דודה, בני וקנין, כראש עיריית אשקלון. בן דוד המשיכה לעבוד בעירייה ללא חידוש חוזה, אך בהתאם לו.
בסוף שנת 2008 נבחר בני וקנין לראשות העירייה. וקנין הוא דודה של בן דוד. בסוף שנת 2009, כחלק משינוי המדיניות של העירייה לעניין אופי העסקת פקחים, פרסמה העירייה מכרז פומבי למשרת פקחים בעירייה. לירז נתקבלה במסגרת מכרז זה יחד עם מועמדים רבים נוספים ואף קיבלה על כך הודעה רשמית.
בעקבות טענות שהעלה שמעוני כנגד העסקתה לאור הקרבה המשפחתית שלה לראש העירייה וליו"ר ועד העובדים, שהיא בתו, הודיע מנכ"ל העירייה למועמדת על הפסקת עבודתה. ועד העובדים התנגד לפיטורין ואף פנה בעניין להסתדרות. עניין הפיטורין הובא לבוררות בראשותה של הממונה האזורית על יחסי העבודה במשרד התמ"ת, עו"ד מירב הלוי יצחקי.
בפסק הבוררות נקבע כי הפיטורין נעשו שלא כדין וכי על הרשות להחזיר את לירז לעבודה. טענות ההסתדרות נגד פיטוריה נגעו לפיטורין ללא שימוע ובניגוד לחוק דמי מחלה. כמו-כן, טענה ההסתדרות כי מדובר בעובדת שהחלה בעבודה לפני בחירתו של ראש העיר, כך שסעיף 174 לפקודת העיריות לא חל בעניינה.
העירייה פעלה בהתאם לפסק הבוררות, אך ביקשה את אישור ועדת השירות להמשך העסקתה. היועצת המשפטית לעירייה סברה כי אין מניעה להמשיך ולהעסיק את העובדת בתפקידה הנוכחי, וזאת משום שעבדה בעירייה במשך שנה שלמה בטרם נבחר דודה לראשות העיר, ובהתאם לכך ניתן לראותה כעובדת קבועה. כמו-כן טענה כי זכייתה במכרז אינה מעלה ואינה מורידה ממעמדה טרם הזכייה, ומשכך אין לראות בה כמי שהתקבלה לעבודה או כמי שמונתה למשרה, שכן המשיכה לשמש באותו תפקיד. לדברי היועצת המשפטית לעירייה הוראות סעיף 174א' לפקודת העיריות אינם חלים בעניין קרבתה ליו"ר ועד העובדים, שכן הם אינם עובדים באותה יחידה בעירייה וכי אין ביניהן יחסי כפיפות כלשהם.
עוד טענו בעירייה כי חוזר מנכ"ל משרד הפנים 2/2011 המרחיב את רשימת המקרים בהם אין להעסיק עובד קרוב משפחה ברשות מקומית, ללא אישור ועדת השירות, אינו יכול לחול רטרואקטיבית.
על אף טענות המחלקה המשפטית של עיריית אשקלון, החליטה הוועדה שלא לאשר את העסקה של לירז בן דוד כפקחית בעירייה. נימוקי הוועדה היו שחוזר המנכ"ל האמור אינו מוסיף על הוראות החוק אלא מבהיר אותן, ועל כן הוא תואם את ההנחיות החלות על עובדי המדינה. מעבר לכך, עדיין קיימת מציאות של קרבה משפחתית אותה יש להסדיר, ובמקרה זה סבורה הוועדה שאין דרך להסדירה.
הוועדה קבעה עוד כי קבלה של בן דוד לעבודה מלכתחילה ולו באופן זמני, למרות קרבתה ליו"ר ועד העובדים יש בה טעם לפגם ולא ניתן להוכיח שלא הייתה השפעה על מינוייה כתוצאה מכך.
כמו-כן צויין כי מדובר בתפקיד עם סמכויות שלטוניות שבו יש להיזהר עוד יותר ממצבים של ניגודי עניינים היכולים להיווצר באופן יומיומי ולפגוע בעבודה השוטפת של העובד.
הוועדה סבורה שלא ניתן לאשר מינוי של קרוב משפחה ליו"ר ועד העובדים, אלא במקרים חריגים מאוד. במקרה האמור לא מדובר רק בקרבה ליו"ר ועד העובדים אלא אף בקרבה לראש העיר שבתקופתו נבחרה במכרז.
הוועדה קבעה עוד כי לא מדובר בעבודה הדורשת כישורים מיוחדים, כך שלא נראה שלא נמצא מועמד אחר לביצועה, ולא מדובר במועמד בעל כישורים מיוחדים שרק הוא מסוגל לבצע את העבודה.
הוועדה הוסיפה כי לא ניתן לראות בבן דוד עובדת קבועה, בניגוד לחוות דעתה של היועצת המשפטית, שכן היה ברור לה ולכל הסטודנטים שהועסקו כפקחים, שמדובר במשרות זמניות. הוועדה מציינת עוד כי טענה זו הייתה צריכה להיות מועלית על ידי העובדת לפני פרסום המכרז בדרישה שלא לפרסם מכרז על משרתה. "טענה זו המועלית כיום מעידה על חוסר תום לב במידה מסויימת", מסכמים חברי הוועדה.
על אף העובדה שהחלטת הוועדה ניתנה כבר בראשית חודש אוגוסט האחרון והועברה להנהלת העירייה, אחייניתו של ראש העירייה עדיין לא פוטרה מעבודתה.
איתמר שמעוני, חבר מועצת העיר, ויו"ר ועדת הביקורת, רואה את הדברים בחומרה: "אם אכן נכונה הטענה שראש העירייה מחזיק זה חודשיים בהחלטת הוועדה, ובכל זאת מתעקש שלא לפטר את אחייניתו, מדובר בשערורייה. עורכי הדין שהסמכתי פנו כבר בראשית החודש לבכירי משרד הפנים לפתוח בחקירה ובחינה של התנהלותו של ראש עיריית אשקלון ולחייבו להשיב כספים רבים לקופת העירייה והתושבים".
תגובת העירייה תמסר בהמשך