קשיים רגשיים, בעיות נפשיות ותופעות נלוות לשימוש באלכוהול וחומרים ממכרים הן ללא ספק הסוגיה המשמעותית ביותר המשפיעה על בריאותם של צעירים. לפחות 75% מהבעיות הנפשיות בקרב מבוגרים מתחילות לפני גיל 25. בהיעדר אבחון או טיפול או במקרים של טיפול בלתי מספק, בעיות אלה, המתפרצות בעיתוי התפתחותי גורלי, לא רק גורמות למצוקה אישית ומשפחתית ולהחרפת הבעיה, אלא גם עלולות להוביל להישגים לימודיים נמוכים, נשירה מוקדמת מבית הספר או ממסגרות של השכלה גבוהה, אבטלה, מוגבלות ממושכת ואף למוות בטרם עת. רק אחד מכל ארבעה צעירים החווה בעיות נפשיות מקבל עזרה מקצועית. על כן, הצורך להתמקד בגילוי מוקדם ובהתערבות אפקטיבית הוא נושא בעל חשיבות עליונה לבריאות הציבור.
headspace, מרכז המעניק סיוע ותמיכה רגשית לצעירים ללא תשלום פועל בהצלחה באוסטרליה עם למעלה מ-70 מרכזים ברחבי היבשת, מתחיל לפעול גם בישראל. המרכז הראשון נחנך השבוע בבת-ים, מרכז נוסף יפתח בקרוב באשקלון מרכזים נוספים עתידים לקום ברחבי הארץ.
headspace מיועד לתת מענה ללא תשלום לצעירים החווים מצוקות רגשיות, לחצים נפשיים, מצבי דחק או משבר ומעוניינים לקבל תמיכה מאנשי מקצוע. המרכז פתוח לכל אדם בגילאי 12-25 ללא צורך בהפנייה, ללא בירוקרטיה ועם זמן המתנה סביר. המרכז יעניק טיפול באמצעות שיחות אישיות וסדנאות קבוצתיות לבני נוער המתמודדים עם מצבים של חרדה, דיכאון, שאלות של זהות מינית, התמכרויות או שימוש מופרז באלכוהול או סמים, התמודדות עם מסגרות, ואשר חוו אלימות, הצקות או הטרדות. מרכזי headspace בכל העולם מעוצבים בסגנון צעיר המתאים לצעירים וממוקם במרכז העיר. לדברי דיויד לוי, מנהל headspace ישראל, קיים צורך דחוף בשירות מהסוג הזה בארץ.
"הבעיות הקשורות לנושא בריאות הנפש הן הנפוצות ביותר בקרב צעירים. עם זאת, זמן ההמתנה הממוצע לטיפול במערכת הציבורית מגיע לכדי שנה ואף יותר. המצב הזה יוצר תורים בלתי אפשריים וגורם לשגשוג מערך הטיפול הפרטי. זה מצב בעייתי מאוד וזו אחת הסיבות שבגללן היה לי חשוב להטמיע את מערך headspace האוסטרלי בישראל".
הנתונים שאספו headspace לקראת פתיחת המרכזים הינם מדאיגים: למעלה מ- 80% מבעיות הנפש של בני נוער וצעירים בראשית גיל הבגרות לא מאובחנות וזוכות לטיפול הולם. רק קומץ של צעירים בגילאי 15 – 25 (פחות מ- 20%) פונים לטיפול מתוכם פחות מ- 2% צורכים טיפול של מומחה. בישראל, רק 34% מבני הנוער מאובחנים עם סימפטומים של הפרעות נפשיות ורק- 40% מהאימהות לצעירים הסובלים מהפרעות נפשיות פנו לסיוע מקצועי.