10.09.15 / 08:38
מבקר המדינה, יוסף שפירא, מעלה בדו"ח אותו הציג אתמול, בעיות גם באשקלון בנושא השריפות וגם בנושא המיגון של הרכבת בין אשקלון לדרות
כשל נוסף הוא המחסור במיגון קו הרכבת בין אשקלון לשדרות. הקו שנפתח בדצמבר 2013 חשוף לאיום פוטנציאלי של ירי טילים נגד טנקים מתוך רצועת עזה. כבר בשנת 2011 דרש פיקוד הדרום למגן את הרכבת, ואולם למרות זאת הוקם הקו "ללא מימוש המלצות המענה הבטחוני כפי שהנחה צה"ל את רכבת ישראל", זאת בעקב מחלוקת סביב השאלה מי הגורם שיממן זא?. "רק במאי 2014, כשלוש שנים לאחר שדרש פיקוד הדרום את המיגון, החלה רכבת ישראל להוציא אל הפועל את הייעור הביטחוני".
מרכבת ישראל נמסר בתגובה: "רכבת ישראל פועלת בתיאום מלא עם גורמי הביטחון, צה"ל ומשרד התחבורה. רכבת ישראל נקטה בכל האמצעים העומדים לרשותה, על מנת למגן את התוואי. תוספות מיגון בקטע המסילה ייקבעו ויוטמעו בתיאום משרד הביטחון ומשרד התחבורה".
המלצה עיקרית אחת של המבקר היא להקים גוף אחד שירכז את כל המידע המגיע מהשטח, יסדיר נהלים ברורים לשעת חירום וינחה את כלל הגופים בזמן אמת. עוד ממליץ המבקר לפתור "ללא דיחוי" את בעיית המיגון של קו הרכבת אשקלון-שדרות, וכך גם להאיץ את בדיקות ההתכנות של הקמת נמל תעופה בינלאומי נוסף על נתב"ג ש"יקטין את הסיכון לסגירת השמים בשעת חירום".
ממשרד התחבורה נמסר: "בעקבות מבצע 'צוק איתן' גובש נוהל חדש לנחיתות של מטוסים בשדה התעופה בעובדה, והנוהל החדש אף אושר ותורגל בהצלחה, תוך אימוץ המלצות הבדיקה. שדה התעופה החדש רמון שבתמנע מצוי בתהליכי הקמה מואצים וצפוי להיחנך בשנתיים הקרובות. סופת השלגים של 2013 התאפיינה בשינויים תכופים בזמן אמת, דבר אשר הקשה על העברת המידע מהמטה אל השטח. לאחר האירוע הופקו לקחים אופרטיביים".
בנוסף לביקורת שמתח על הרשויות, המבקר ציין בדו"ח כי במצב הקיים אין סמכות לגוף כלשהו לאכוף על הרשויות את קיום ההנחיות הנוגעות להיערכות למצבי חירום. כמו כן, טרם נקבעו מדדים מחייבים לבדיקת מוכנות הרשויות למצבי חירום, וכי קיין תקן מזערי מחייב לציוד ייעודי לשעת חירום. "לפיכך", כתב המבקר, "מוכנותה של כל רשות מקומית למצבים אלה תלויה ברצונה לקיים את ההנחיות הניתנות לה בעניין זה ובמשאבים שהיא בוחרת להקצות לכך. חלק מהרשויות המקומיות אינן ערוכות ואינן מצוידות כראוי להתמודדות עם מצבי חירום וממילא עם אירועי שריפות ופגעי מזג אוויר חריגים".
עוד כתב המבקר כי מסגרת ההיערכות לאירועי חירום מטילה תפקידים על גופים ממלכתיים רבים ואף נותנת להם סמכויות, אולם אין הגדרה בהירה של חלוקת האחריות. המבקר בדק בפרק זה של הדו"ח 14 רשויות מקומיות, מתוכן שבע עיריות: אשקלון, חולון, חיפה, טירת הכרמל, ירושלים, קרית מוצקין וצפת; ארבע מועצות מקומיות: בית ג'אן, דלית אל כרמל, עוספייה וטבעון; וכן שלוש מועצות אזוריות: הגליל העליון, חוף הכרמל ומטה יהודה. לבד מהיערכות לשרפות,