27.02.16 / 07:18
כתבי אישום נגד 7 מעורבים חושפים את השיטה באמצעותה סחטו באיומים כספי קצבאות וחסכונות של כ-220 קשישים ומתלוננים נוספים. השבעה נהגו לספר להם שבן משפחתם מעורב כביכול בתאונה בחו"ל והוא זקוק לכסף
פרקליטות מחוז דרום (פלילי) הגישה לפני זמן קצר לבית המשפט המחוזי בב"ש שני כתבי אישום נגד 7 נאשמים שפעלו במקביל כשתי חבורות נפרדות עם גורמים אחרים בליטא, באופן שיטתי ומתוחכם, במשך כחצי שנה עד מעצרם וסחטו באיומים כ- 2 מיליון ש"ח מכ- 220 קשישים ומתלוננים נוספים, כולם עולי חבר העמים.
כתבי האישום שהוגשו נגד שבעה הנאשמים, בהם דמיטרי אנטונוב מהרצליה (30), מקסים מיליאבסקי מראשון לציון (32), דמיטרי קדיוליץ מאשקלון (30), סימחוב לוי מרעננה (33), ותושבי חולון מיכאל לוגבינוב (33), בקזוד טגייב (24) ורוברט ישראילוב (31).
כעולה משני כתבי האישום, השיטה עבדה כך: הנאשמים והאחרים פעלו בדרכים שאינן ידועות במדויק למאשימה להשגת פרטים אישיים של קשישים ובהם שמות הקשישים, מספרי טלפון נייחים בבתיהם ועיר מגוריהם. לאחר השגת הפרטים, סיכמו הנאשמים והאחרים באילו ערים יפעלו. הליטאים, בידיעת הנאשמים, התקשרו לביתם של הקשישים, שוחחו איתם בשפה הרוסית, הציגו עצמם בכזב כעורכי דין או כרופאים, הציגו בפני הקשישים מצג שווא לפיו אחד מקרובי משפחתם (בן / בת / נכד / נכדה וכד') היה מעורב בתאונה בה הוא עצמו נפגע, שהוא נמצא כעת בבית חולים, מקבל טיפול רפואי ולכן אינו יכול לדבר באופן ברור. כמו כן, הוצג לקשישים מצג שווא לפיו קרוב משפחתם פגע באדם נוסף (ילד / ילדה / אישה בהריון / לעיתים תייר/ת וכד') באופן חמור, שהוא זקוק לניתוח בהול ושעלות הטיפול הרפואי מסתכמת בעשרות ואף במאות אלפי שקלים או דולרים ושבחלק מהמקרים בני משפחתו של הנפגע רוצים להגיש תלונה במשטרה כנגד קרובי המשפחה של הקשישים, וכן תביעה אזרחית בסכומי עתק. על מנת להגביר את האימה, טענו בכזב בפני הקשישים והמתלוננים האחרים שבעקבות אותה תלונה במשטרה קרוב משפחתם יאסר למשך מספר שנים. בחלק מהמקרים השמיעו הליטאים לקשישים קולות של אנשים הזועקים לעזרה, כמו "אמא, אמא, תעזרי לי.." והציגו בפניהם מצג שווא שמדובר בקרוב משפחתם שהיה מעורב בתאונה.
כדי להניע את הקשישים והמתלוננים האחרים לתת את כספם - טענו בפניהם בכזב, שהם נמצאים בקשר עם קרובי המשפחה של האדם שנפגע, וכן שהם יכולים לייצג את הקשישים וקרוביהם, וביכולתם של הקשישים להציל את קרוב משפחתם מתלונה במשטרה, ממאסר ותשלום סכומי עתק כאמור, אם ימסרו לנציג שישלח אליהם כסף מזומן. על מנת להעצים את הלחץ וכדי למנוע מהם ליצור קשר עם קרובי משפחתם ולברר את מצבם האמיתי, טענו בפניהם בכזב שאסור להם לנתק את השיחה, לעיתים אסרו עליהם לפנות למשטרה, וכן טענו בכזב שעליהם למסור את הכסף באופן מיידי ובהול לנציג שישלח אליהם, על מנת שניתן יהיה להתחיל את הטיפול הרפואי לו זקוק האדם שנפגע. עוד הוסיפו וטענו בכזב, שנציג המשפחה של הנפגע נמצא בדרך לביתם על מנת לקחת את הכסף.
הנאשמים נערכו מראש: "הנציג" היה תמיד בקרבת מקום, הנאשמים עודכנו טלפונית לגבי הכתובת המדויקת בה נמצא הקשיש, את סכום הכסף שהקשיש ימסור לו ועל מנת לאפשר ל"נציג" להגיע לביתם של הקשישים כדי לקחת את הכסף, האריכו האחרים בשיחה, ביקשו מהקשישים לכתוב הצהרה על כך שהם מוסרים את כספם לנציג משפחת הנפגע, בהקשר לאותה תאונה וכשהקשישים טענו שאין ברשותם את הסכומים הדרושים, האחרים בררו עימם מהו סכום הכסף שביכולתם לשלם, וסיכמו שיוכלו להעביר סכום זה כמקדמה.
עקב מסכת האיומים והכזבים, מסרו המתלוננים לנאשמים, באמצעות "הנציגים" כל פעם, שהתחזו לקרוב משפחתו של הנפגע או לנציג של עורך הדין סכומי כסף גדולים כאמור בסך של כ-2 מיליון ₪ ששולמו גם בדולרים, אירו ותכשיטים יקרי ערך בהזדמנויות רבות מאוד ובמקומות שונים.
את כספי הסחיטה, חילקו בינהם הנאשמים ואף שלחו בעצמם ובאמצעות אחרים מטעמם חלק מכספים אלה לעבריינים האחרים בחו"ל.
כתוצאה ממעשיהם של הנאשמים נגרמו לקשישים, למתלוננים האחרים ולקרובי משפחתם פגיעה כלכלית, עוגמת נפש, לחץ נפשי, ולעיתים אף תגובות פיסיות קשות, כמו התעלפות או התמוטטות.
בחלק מהמקרים, למרות הסחיטה באיומים, נמנעה הגניבה או כי המתלוננים עצמם הבינו שמדובר בכזב לאחר ששמעו על הסחיטות הקודמות באמצעי התקשורת או כי העבריינים מחו"ל הבינו שלקשישים אין כסף ומיד ניתקו את השיחה, וכן מסיבות נוספות. בנוסף, אף פעלו הנאשמים לגיוס אנשים נוספים לקידום הקשר ולמימושו. התיק נחקר ע"י יחידת הונאה דרום במשטרת ישראל בליווי פרקליטות מחוז דרום. הפרקליטות הגישה לבית המשפט בקשה לעצור את חמשת הנאשמים עד תום ההליכים המשפטיים כנגדם. בעניינם של שני נאשמים נוספים הוגשה בקשה להמשך מעצר בית.
כתב האישום מייחס לנאשמים ריבוי עבירות של סחיטה באיומים, קשירת קשר לביצוע פשע ועוד.
הפרקליטות הגישה בקשת מעצר עד תום ההליכים נגד הנאשמים. "השיטתיות בה פעלו, אשר הפכה את הסחיטה באיומים לעיסוקם היומיומי, מצביעה על מסוכנות גבוהה ביותר", נכתב. "על בית המשפט לראות לנגד עיניו את הקשישים המבוהלים שמיטב חסכונותיהם נגזלו מהם, כאילו עומדים הם בעצמם בבית המשפט ודורשים את הגנתו".