03.04.16 / 14:43
החל משעות הבוקר, ובשעה 9:45 תופעל אזעקה מקומית בחוף בר כוכבא בלבד
גלי צונאמי (מיפנית 'צוּ'-גל, 'נאמי'- נמל) הם סדרת גלים הנוצרים בים בדרך כלל כתוצאה מרעידת אדמה עם תזוזה אנכית של הקרקעית בלב ים. כמו כן צונאמי יכול להתרחש עקב רעידת אדמה חזקה ביבשה, גלישת קרקע תת ימית גדולה או התפרצות געשית (מעל או מתחת למים).
הצונאמי מגיע כסדרה של גלים ולא בהכרח שהגל הראשון הוא הגל הגבוה ביותר.
מהירות הגל תלויה בעומק של הים בו הוא נוצר, ויכולה להגיע לכ-900 קמ"ש.
כשהגל נע בלב ים גובהו יכול להגיע לכמטר וחצי, אך ככל שהגל מתקרב לחוף אורך הגל מתקצר וגובהו גדל ויכול להגיע לעשרות מטרים. ככל שאורך הגל או גובהו גדולים יותר ביכולתו להציף שטחי יבשה גדולים יותר. גלי הצונאמי הם גלים ארוכים מאוד ומהירות הגל היא גבוהה ומושפעת מאוד משינויים בקרקעית הים ובמיוחד כשישנו שינוי בעומקים.
בים התיכון נוצרו מספר גלי צונאמי, וחלקם אף הגיעו ופגעו בחופי ישראל כאשר האחרון היה ב-1956 כתוצאה מרעידת אדמה לחופי יוון, ולמרבה המזל גובה הגל שהגיע היה כחצי מטר בלבד.
הערכות חדשה בישראל:
בתום עבודת מטה ממושכת לגיבוש התפיסה הלאומית להיערכות ומענה לתרחיש 'צונאמי', רשות החירום הלאומית במשרד הביטחון חשפה הבוקר (23.3) את שלטי האזהרה החדשים מפני 'צונאמי', עם תחילת הפיילוט להצבתם בחופי הים של אשדוד, אשקלון שבעתיד צפויים להפוך לחלק בלתי נפרד מחופי הים של מדינת ישראל.
ישראל תצטרף למדינות אחרות בעולם שהכשירו מסלולי מילוט מפני צונאמי, מחופי הים לאזורים בטוחים.
אשקלון ואשדוד עירי פיילוט ראשונים בישראל:
החופים הראשונים שנבחרו לשמש כ'פיילוט' הם באשדוד ואשקלון. בחופים אלה ייפרסו עשרות שלטי אזהרה והכוונה, לאורך מסלולי המילוט.
רבעה סוגים של שלטי אזהרה:
שלט לאזור הצפה- יוצב לאורך חוף הים. מסמן את תחילת מסלול המילוט, וכולל הנחיות בסיסיות לאוכלוסייה
שלט הכוונה לאזור בטוח במקום גבוה - מיועד לכוון למסלולי מילוט בהליכה.
שלט הכוונה לאזור בטוח בבניין
שלט אזור בטוח מחוץ לאזור סכנת ההצפה.
הפיילוט להצבת שלטי האזהרה בחופים, ותרגיל ההתגוננות שיתקיים בתחילת אפריל, הם השלב הראשון בתכנית להכנת האוכלוסייה להתגוננות מפני תרחיש של צונאמי".
סכנת צונאמי בחופי הים התיכון- רקע:
הים התיכון הינו אחד האזורים הפגיעים בעולם מצונאמי. עד כה תועדו בו כ-25% מכל מקרי הצונאמי הידועים במהלך ההיסטוריה האנושית.
בכל 100 שנים בממוצע מתרחש אירוע צונאמי משמעותי במזרח הים התיכון.
בכל 250 שנה בממוצע פוגע צונאמי בחופי הים התיכון של ישראל.
התראה על צונאמי אפשרי מתקבלת בישראל אחת לשלושה חודשים בממוצע.
ההתראות האחרונות התקבלו ב-15 באפריל 2015, בעקבות רעידת אדמה מול חופי קפריסין, בעוצמה של 6.1 בסולם ריכטר, וב-16 באפריל 2015, בעקבות רעידת אדמה בים ליד כריתים, בעוצמה של 6.1 בסולם ריכטר.