12.10.16 / 18:52
הפוליטיקה הישנה, זאת שלא מוגבלת בקדנציות ויושבת על הכיסא שנים ארוכות, מכרסמת ושוחקת את אמון הציבור. מאמר שפורסם "בדה מרקר" על ידי, יפעת זמיר (בתמונה), מנכ"לית עמותת שקיפות בינלאומית ישראל
יפעת זמיר
גם הפעם החשדות נשמעים דומים: גורמים העוסקים בתחום הבנייה פועלים לקידום ענייניהם בעירייה שלא כדין, בין היתר באמצעות מתן שוחד וטובות הנאה לגורמים ברשות ולמקורבים להם. שוב סימני שאלה סביב התנהלות ראש העיר בעסקות נדל"ן ששוות מיליונים, מעורבות משפחתית בהתנהלות בעירייה ושורה של מינויים של פעילים ממטה הבחירות.
ואני תוהה - כמה באמת הידיעה הזו הפתיעה אותנו? כמה באמת עצרנו את סדר יומנו והזדעזענו מהחשדות? פלא שהציבור אדיש? פעם אחר פעם צצים הסיפורים על ראשי עיר שמכהנים שנים ארוכות בתפקיד עד שנדמה שהביטוי הצרפתי הוותיק שטבע לואי ה–14 "העיר (המדינה) היא אני" תקף, ולא ניתן עוד להפריד בין התפקיד שאמור לשרת את הציבור ולייצגו לבין האופן שבו התפקיד משרת את בעליו.
נראה כי מתנגשים כאן בעוצמה שני ביטויים לאופן שבו מתנסחת ממש בימים אלה הפוליטיקה החדשה: בעידן הניהול הציבורי החדש, השלטון המקומי לא רק מהווה הזרוע הביצועית של השלטון המרכזי בהענקת שירותים לתושבים, אלא מוטלת עליו החובה לספק את המידע הדרוש לתושב (הלקוח) שיוכל להביע את דעתו בזמן אמת. במקביל, עולה ומתגבר כוחה של החברה האזרחית ברמה המקומית. תוך שימוש בטכנולוגיות חדשות, מתקיימת תקשורת שקופה ומתמשכת יותר בין האזרחים לבין השלטון המקומי.
הפוליטיקה הישנה, זאת שלא מוגבלת בקדנציות ויושבת על הכיסא שנים ארוכות, מכרסמת ושוחקת במקרים של שחיתות שלטונית את אחד מעמודי התווך החשובים — אמון הציבור. אמון שכזה תלוי, במידה בלתי מבוטלת, במוכנות הרשות לשתף את הציבור בקבלת ההחלטות ובמידע. תהליכי משילות שקופים תורמים לאמון התושב במערכת, ליעילות פרוצדורלית ולשמירה על ערכי הדמוקרטיה. הפוליטיקה הישנה, עדיין, לא מבינה שחוקי המשחק השתנו.
הפוליטיקה ברשויות מקומיות, כבר נאמר, חשובה עד כדי מאוד לעיצובן של דרכי פעולה דמוקרטיות — בחירות, הפגנות, פעילויות בארגונים וולונטריים ועוד — כל זה כחלק ממאפייני התחרות הפוליטית, הכוח הפוליטי והקצאת משאבים.
השלטון המקומי מהווה נקודת מפגש של אזרחים ושלטון, מרחב פוליטי שבו אזרחים יכולים לבטא מצוקות ואינטרסים שהפוליטיקה הארצית אינה מאפשרת את ביטויים. על רקע סביכותם הביורוקרטית של מנגנוני השלטון המדינתיים, וריחוקם מן האזרח, שלטון מקומי מתפקד, שקוף ובעל יושרה חשוב כל כך לחברה דמוקרטית בריאה ומתפקדת.
אולי כדאי להזכיר ציטוט נוסף של לואי ה-14, שימי מלכותו היו הארוכים בתולדותיה של אירופה (1643–1715), והוא זה שהנהיג בה את המשטר האבסולוטי: " תשוקה רבה מדי להרוויח גורמת תמיד להפסד".
הכותבת היא מנכ"לית עמותת שקיפות בינלאומית ישראל