מומחים ישראלים מסבירים: אילו תסמינים צריכים להדליק נורה אדומה?
17.03.20 / 01:38
פרופ' גבי ברבש ופרופ' אייל לשם, מתארים את התסמינים המחשידים לקורונה ומסבירים מתי חולה נחשב למחלים
מערכת דוקטורס אונלי
אחת השאלות שמרבים להציג לאחרונה לרופאים היא כיצד לזהות את התסמינים לנגיף הקורונה, הדומים כידוע לאלה של שפעת רגילה, אבל מאפיינים יותר הידבקות בנגיף החדש ואיזה מצב צריך להדליק נורה אדומה?.
פרופ' גבי ברבש, לשעבר מנהל בית החולים איכילוב ומנכ"ל משרד הבריאות, התייחס לסוגיה זאת אמש (א') בערוץ 12. "הנגיף הזה", אמר, "הוא אמנם דמוי שפעת בתסמיניו, אך יש כמה תסמינים ספציפיים שלו שנראו אצל רוב החולים והם מספקים אינדיקציה".
על פי הנתונים שהציג פרופ' ברבש, 87.9% מחולי הקורונה מפתחים חום – מעל 38 מעלות. ל-67.7% מהם יש שיעול יבש, 38.1% מהם יסבלו מעייפות, ל-33.4% תהיה ליחה, ל-14.8% יהיו כאבי מפרקים ול-13% יהיה כאב גרון או ראש.
"משום שרובם המכריע של החולים יפתחו חום, אדם הסובל מתסמיני שפעת אך ללא חום – סביר להניח שלא נדבק בנגיף קורונה.
"הסימפטום השני בשכיחותו הוא שיעול יבש. משום שהנגיף תוקף את דרכי הנשימה, הביטוי בשלבים הראשונים הוא שיעול יבש, ללא ליחה. הסימפטום השלישי בשכיחותו עליו מדווחים הוא תחושת תשישות ועייפות.
"במקרה שלמישהו יש חום, יחד עם שיעול יבש והוא סובל מתשישות – עליו לעבור בדיקה לאיתור נגיף הקורונה. חשוב שעד לשלב הזה אותו אדם יישאר בבית כדי שלא ידביק אף אחד אחר".
סוגיה אחרת שעולה בימים האחרונים: מדוע כרגע יש מעט מחלימים מקורונה, גם לאחר שבועיים לאחר שאומתו כי הם חולים בקורונה בבדיקות מעבדה? לכך התייחס במשדר ערוץ 12 פרופ' אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות מבית החולים שיבא בתל השומר.
"בדרך כלל", אמר פרופ' לשם, "מחלים ממחלה מסוג זה הוא מי שחש בטוב ואין לו תסמינים. אלא שבמקרה של הקורונה, גם אם החולה החל להרגיש יותר טוב ונראה כי התסמינים נעלמו אצלו, אין זה אומר שהוא מפסיק להעביר את הנגיף דרך ההפרשות שלו. לכן חשוב שיישאר בבידוד בבית החולים עוד כמה ימים ואחר כך ימשיך בבידוד ביתי .
"גם לאחר ההחלמה", ציין פרופ' לשם, "ניתן לראות את הנגיף בהפרשות של החולה. אלה לא מוגדרים עדיין כמחלימים מבחינת בריאות הציבור. את ההפרשות בודקים במשטח גרון או דרך הנחיריים, כפי שבודקים בצורה ראשונית אם הוא נדבק בנגיף.
"אנחנו למדים עתה שחלק מהחולים מפרישים את הנגיף גם שבועות אחרי שאין להם שום תלונות על תסמינים. לכן הם עדיין נדרשים להימצא בבידוד ביתי. אם הם חשים טוב, אז אין צורך רפואי שיהיו באשפוז. הם יכולים להיות בביתם ולשמור על בידוד קפדני עד שיפסיקו להפריש את הנגיף"