23.11.11 / 18:53
חשד למינויים לא כשרים; מועצה המשמשת כחותמת גומי; רכב לצרכי המועצה הדתית הפך לרכבו הפרטי של היו"ר
שערורייה, כך מגדירים גורמים דתיים בעיר ורבים מעובדי המועצה הדתית באשקלון את התנהלותו של ראש המועצה, שלמה (שמי) פרבר.
מתחקיר שערך עיתון "סטאר" לאחרונה עולה כי פרבר אומנם ראש המועצה אולם לאחרונה הוא החל ב"יבוא אישי" של מקורביו מחוץ לעיר כדי שימלאו תפקידים בכירים במועצה.
כזכור מונה פרבר לפני כשנה וארבעה חודשים לתפקיד ראש המועצה על ידי שר הדתות יעקב מרגי, פרבר היה עוזרו של הרב הראשי לישראל שלמה עמר.
[caption id="attachment_15336" align="alignright" width="192" caption="המועצה דתית אשקלון"][/caption]מינויו של פרבר לתפקיד זכה להתנגדות נחרצת מצד גורמים דתיים בשל העובדה שמונה לתפקיד אדם שאינו תושב העיר. "איך יתכן שבעיר גדולה כמו אשקלון, שכולם המתינו שנים ליו"ר מועצה כדי שיזיז עניינים, הביאו מישהו שאיננו תושב העיר, לא מכיר את ההיסטוריה של המועצה, לא את העיר ולא את האנשים. יש כאן דברים שצריך לבנות, יש כאן מחלקות שלמות שצריך לשקם. אדם שמגיע לכאן פעם פעמיים בשבוע לא יוכל לעשות את המהפכה הדרושה. דברים לא עובדים בשלט רחוק. צריך אדם מקומי שחי ונושם את העיר", אמר גורם דתי בכיר.
מהתחקיר עולה כי בשנה האחרונה מינה פרבר לפחות שלושה אנשים מחוץ לעיר לתפקידים: מנהל מחלקת הנישואים, עוזר במחלקת הכשרות ומשגיח כשרות.
עובדים רבים במועצה הדתית וגורמי דת בעיר המעדיפים להישאר בעילום שם רואים בהתנהלותו של פרבר כמי שמנצל את התפקיד למינוי מקורביו בתפקידים שעובדי מועצה ותיקים יכולים למלא. כך למשל לפני כשנה מינה פרבר את מקורבו המתגורר מחוץ לעיר לתפקיד מנהל מחלקת הנישואים ללא מכרז. "איך יתכן שבתפקיד כזה לא מכהן תושב אשקלון, יש כאן רבנים מכובדים ועובדי מועצה ותיקים שיכולים למלא את התפקיד על הצד הטוב ביותר, לתפקיד הזה חייב אדם המכיר את הנפשות הפועלות ואת אופי התפקיד, אז לא די שלא נערך מכרז, פרבר אף הביא מישהו מבחוץ. לצערי זה המחיר של מינוי ראש מועצה שהוא לא תושב העיר ואני חושש שלאט לאט עובדי המועצה הותיקים ידחקו החוצה ונראה גל של תפקידים שיאוישו באנשים שאינם תושבי אשקלון", דברי אחד העובדים.
גם "היועץ" לענייני כשרות, אותו מינה פרבר לאחרונה, אף הוא תושב חוץ. מינוי זה אינו מבשר טובות לאחד מגורמי הדת בעיר המתכוון להתמודד על התפקיד לאחר פרישתו של מי שמחזיק בו כיום, הרב סאמין. לדברי אותו גורם, היועץ בעצם נישל מהרב סאמין את כל סמכויותיו ואט אט מנסה להיכנס לנעליו של הרב סאמין ולהדחיקו הצידה. "בשביל מה צריך יועץ, הרב סאמין עושה את עבודתו נאמנה. למרות שבמועצה אומרים שאותו 'יועץ' פועל בהתנדבות, אני חושב שתופרים לו את התפקיד וזו עוד הוכחה שפרבר מנסה להכניס את אנשיו למרות שאין להם כישורים לכך".
כאמור שלמה פרבר שימש עד לפני כשנה כיועצו ואיש סודו הקרוב ביותר של הרב הראשי שלמה עמר ומתוקף תפקידו קשר קשרים ענפים במגזר הדתי. גורמי דת בעיר אמרו השבוע כי לא רחוק הזמן שהמועצה הדתית באשקלון תאכלס בתוכה יותר מחמישים אחוזים שהם תושבי חוץ. "זו תהיה בכייה לדורות", אומר אחד מהם.
העופות שהתושבים קונים כשרים? תלוי מי בודק
עוד עולה מהתחקיר כי המועצה הדתית באשקלון בראשותו של הרב פרבר משמשת על פי החשד כחותמת גומי לכל הקשור למתן תעודות כשרות של עופות. מהבדיקה עולה כי המשחטה לעופות שנפתחה לאחרונה באשקלון מקבלת הכשר על תוצרתה באופן פיקטיבי לכאורה, זאת לאור העובדה שבמשחטה זו אין משגיח כשרות, רב או נציג מאשקלון היכול לפקח על השחיטה במקום. מסתבר שבמקום יש גוף חיצוני המשגיח על הנעשה ובסופו של דבר המועצה הדתית באשקלון נותנת הכשר.
"המועצה הדתית הפכה לחותמת גומי. מועצה לא יכולה לתת הכשר אם אין פיקוח שלה בשטח, אם אותה משחטה רוצה הכשר אז יש גוף שנקרא הרבנות הראשית לישראל, יש כאן משהו לא מובן ואפילו מסריח", אומר גורם דתי בעיר.
על מנת לאשש את דבריו של הגורם מצא סטאר כי רב המשחטה או כפי שנקרא השוחט הראשי הוא לא אחר מאשר קרוב משפחתו של הרב הראשי שלמה עמר, שעד לא מזמן פרבר היה יועצו. גורם במועצה הדתית הנמצא בעניינים מאשר את בדיקת סטאר ואומר: "כנראה שפרבר עדיין שומר אמונים לרב עמר וזה הפך להיות חותמת גומי של אותה משחטה". הרב פרבר טוען מנגד כי כלל אינו מכיר את רב המשחטה.
רכב חברה
גם חשד לבזבוז כספי ציבור והתנהלות בניגוד לחוק טוענים המקורות כי ישנם לכאורה בבית היוצר של המועצה הדתית. מבדיקה של סטאר עולה כי המועצה הדתית שכרה רכב לשימוש לצרכיה, אולם לטענת גורמים במועצה הדתית מסתבר שרכב זה "אומץ" על ידי פרבר והוא עושה בו שימוש יום יומי. "מדובר ברכב בעל שבעה מקומות ובאופן שקשור או לא, מסתבר כי משפחתו של פרבר מרובת ילדים. כאמור הרכב שאמור לשמש את צרכיה של המועצה הפך מזמן לרכבו הפרטי של פרבר. למרות שהוא מגיע פעמיים שלוש בשבוע לנהל את המועצה, הרכב צמוד אליו בכל שעות היממה ומשמש אותו לצרכיו", טען גורם במועצה הדתית.
על פי הנהלים, הרכב אמור לחנות בסוף כל יום בחניית המועצה הדתית, אולם מבדיקה של סטאר עולה כי הרכב חונה כמעט מידי יום מול ביתו בירושלים. גורם במועצה אומר כי "לעיתים אנו צריכים את הרכב לעבודה שוטפת של המועצה אבל הוא צמוד לפרבר ואין באפשרותנו למלא את המוטל עלינו, הרכב הזה בפירוש נשכר כדי לשמש את עובדי המועצה ולא את היושב ראש, הוא מקבל אחזקת רכב במשכורתו ובנוסף הרכב צמוד אליו. לצערי אף אחד לא יכול לדבר או להעלות את הנושא מחשש שיפוטר, אבל זה פשוט בזבוז כספי ציבור והוא מצפצף על החוק".
עובדי מועצה רבים עימם שוחחנו, חשים שמקום עבודתם מוטל בספק ועדיף שגל המינויים של מקורבים ייפסק ושסוף סוף יתעסק פרבר בענייניה הבוערים של המועצה ולא במינוי מקורבים. "יש לי שבעה ילדים ואני מפרנס יחידי, אני לא יודע אם מחר לא יבשרו לי שאני מפוטר מהעבודה ואת מקומי יתפוס מישהו אחר שהוא לא תושב העיר", אומר אחד העובדים.
תגובתו של פרבר: "לא היו דברים מעולם, מנהל מחלקת הנישואים אכן תושב חוץ אולם הוא בתפקיד באופן זמני (יותר משנה הוא בתפקיד ר.ט) עד כה הוא מכהן בתפקיד ללא מכרז על פי החלטת משרד הדתות, אני לא מחליט בנושא הזה ובקרוב ייצא מכרז, יש לזה אישור משפטי. אין כאן בעיר אף אחד שיכול לכהן בתפקיד רישום נשואים.
לא הבאתי ולא מיניתי שום משגיח שהוא מחוץ לעיר, אני לא יודע על מה אתה מדבר, אני נלחם שהעובדים יהיו רק מאשקלון, מי שאחראי על משגיחים זו מחלקת כשרות. הבאתי מישהו שיעזור לי בנושא הכשרות וגביית הכספים במחלקה, מדובר באדם שעובד בהתנדבות. אני לא רוצה להתייחס לסיום תפקידו של הרב סאמין, לא אערב אותך בתוכניות שיש לי.
לגבי המשחטה באשקלון, יש שם קבלן חיצוני לכשרות ואנו לא יכולים להתערב בזה, יש שם רב משחטה שאנו סומכים עליו, הרב קירשזון ואכן אנו נותנים לו הכשר.
לגבי הרכב, אני משתמש בו לפי הנוהל שהמשרד הראשי מתיר לי, אני נוסע איתו והוא גם משמש את המועצה לצרכיה היומיומיים, הרכב חונה איפה שהוא צריך לחנות ויש לי אישור לכך".
חבר המועצה תומר גלאם התייחס לנושאים שהועלו בתחקיר "אם אכן התחקיר נכון, אני רואה בחומרה את התנהלותו של היו"ר, לא יתכן שלתפקידים כאלה ימונו אנשים מחוץ לעיר, יש מספיק אנשים כישרוניים תושבי העיר שיכולים למלא את התפקיד. אני קורא לראש העירייה להקים גוף ציבורי שייפקח על מה שקורה במועצה הדתית ודורש ממנו להקים הרכב למועצה הדתית כפי שדורש החוק. זה מה שקורה שאין פיקוח של עיריית אשקלון, התחקיר של "סטאר" מעלה שאלות רבות על המתרחש במועצה הדתית ויש לבדוק ולמצוא תשובות לכל השאלות שהועלו".