08.01.13 / 08:30
ילדים חווים את הארץ ומתחברים לסביבה כ-3,000 תלמידים בשבעה בתי ספר ושני מתנ"סים באשקלון לוקחים חלק
ילדים חווים את הארץ ומתחברים לסביבה כ-3,000 תלמידים בשבעה בתי ספר ושני מתנ"סים באשקלון לוקחים חלק בתכנית "מעוף" של קק"ל במסגרתה הם יוצאים לטיולים, משתתפים בסמינרים ונהנים בתחנות הפעלה מיוחדות
תכנית מעוף של אגף חינוך ונוער בקק"ל, לחינוך לערכי ציונות, סביבה ומורשת, נכנסה לשנתה השנייה באשקלון ומחוללת שינוי אמיתי בשכונת שמשון בעיר. שבעת בתי הספר ושני המתנ"סים בשכונה יוצאים לטיולים, סדנאות, סמינרים למורים והפעלות בנושאי ידיעת ואהבת הארץ. הפעילות נערכת בשיתוף פעולה בין קק"ל, עיריית אשקלון ובתי הספר.
"אני מחלקת את החיים שלנו לתקופה שלפני קק"ל ואחרי הצטרפות קק"ל", אמרה עדנה אברהמי, מנהלת בית הספר רותם. כמו שאר המוסדות, גם תלמידיה יצאו לטיולים בירושלים, בשדה בוקר ובצפון הארץ. הם השתתפו בנטיעות ט"ו בשבט מחוץ לבית הספר ובתחנות הפעלה בנושא ידיעת הארץ והסביבה. "הפעילות מעשירה את עולמם של הילדים, והם חווים בצורה בלתי אמצעית ערכים של אהבת הארץ", מוסיפה המנהלת. "זה חשוב במיוחד למשפחות מהשכונה שלנו, שמצבן הכלכלי לא מאפשר להן לצאת לטיולים משפחתיים, והן גם מתקשות להשתתף במימון הטיולים הבית-ספריים. בזכות קק"ל, ניתנת הזדמנות שווה לכולם".
תוכנית מעוף קיימת מזה כעשור ומופעלת כיום ב-21 ערים ברחבי הארץ, בסיוע ידידי קק"ל ברחבי העולם. "אנחנו מאמינים שפעילות חווייתית היא הדרך להגיע לילדים", אמר יצחק ארביב, מנהל פרוייקט מעו"ף הארצי באגף חינוך ונוער בקק"ל. "חשוב לנו להעביר את התכנים בדרך קצת שונה ממה שנהוג בכיתות הלימוד".
וזוהי בדיוק המטרה: לא רק לדבר על ציונות, אלא להפוך את ערכי הציונות לחלק משמעותי מחייהם של בני הדור הצעיר. לא רק להטיף לשמירה על איכות הסביבה, אלא להפנים את חשיבות הנושא דרך פעילות חווייתית, וכך להשפיע על התנהגות הילדים. סיגל ישר, מנהלת בית ספר דקל, מדגישה את חשיבות החשיפה של התלמידים לנופי הארץ ולערכי ציונות. "אנחנו מגיעים לליבם של התלמידים דרך החיבור לנופי המולדת", היא מציינת. "אם בעבר יצאנו בקושי לסיור אחד קצר בשנה, הרי שהיום אנחנו יוצאים ל-2-3 טיולים, ביניהם טיול גדול בהשתתפות ההורים".
אנשי החינוך הפועלים בשכונה מסבירים, שלרבות מהמשפחות אין כלי רכב ולעיתים גם חסרה מודעות לחשיבות של היציאה לטבע, לצורך חיזוק הקשר לארץ והתרעננות באוויר הפתוח. לרבים מהתלמידים וההורים, הטיולים הללו הם ההזדמנות היחידה לצאת מהעיר וליהנות מהנופים היפים של ארץ ישראל. "עד שהתחיל שיתוף הפעולה עם קק"ל, דיברנו בכיתה על הטבע, על איכות הסביבה, על ההיסטוריה והגיאוגרפיה של ארצנו", אומרת ישר. "היום אנחנו לא רק מדברים, אלא גם יוצאים לחוות ולראות את האתרים השונים. זה פרויקט נהדר לכל אחד, ובמיוחד למשפחות מעוטות יכולת". נועם זהבי, תלמיד כיתה ו' בבית הספר דקל, מדגיש את הצד החווייתי. "לצאת לטייל עם כל הכיתה זאת חוויה כיפית ומגבשת", הוא אומר. "אנחנו מבקרים במקומות חדשים שלא הכרנו, לומדים על ההיסטוריה של המקום. לא מספיק ללמוד מהספרים ומההרצאות בכיתה. הכי טוב לראות בעיניים וללמוד מתוך הנאה".
בנוסף לבתי הספר רותם ודקל, נכללים בתכנית גם בתי הספר הראל, עוזיאל, נווה ציון, אור החיים וארלוזורוב, וכן המתנ"סים שפירא ובורטון. במתנ"סים נערכת פעילות אחרי שעות הלימודים, סיורים בחופשות וטקסי נטיעות של חברי תנועת מנהיגות צעירה. קרוב ל-3,000 תלמידים משכונת שמשון משתתפים בפעילויות השונות במסגרת הלימודים ואחר הצהריים. "המשימה שלנו היא להעשיר את הילדים בתכנים חינוכיים ובערכי קק"ל של ציונות וסביבה", הסבירה חגית אוחנה, מנהלת המדור החינוכי במרחב דרום בקק"ל והפרויקטורית של מעו"ף אשקלון. "בזכות תכנית מעו"ף הצלחנו להרים את הרף בכל בתי הספר בשכונה".
בנוסף לפעילויות לתלמידים ולהוריהם, נערכים סמינרים להכשרת המורים וצוותי החינוך. אבנר מימון, סגן מנהל אגף החינוך הממונה על החינוך הבלתי פורמאלי בעיריית אשקלון: "בעצם אנחנו מגיעים לכל תלמיד בשלוש דרכים – פעם אחת בפעילות ישירה לילדים, פעם שנייה בהגברת המעורבות של ההורים, ופעם שלישית במתן כלים לאנשי החינוך". על התרומה של מעורבות קק"ל בבתי הספר אומר מימון: "אם אנחנו רוצים לחנך לאהבת הטבע ואהבת הארץ, הרי זה בדיוק מה שקק"ל מייצגת. ההדרכה המקצועית של קק"ל תורמת לתלמידים ולקהילה כולה".
מנהל בית הספר ארלוזורוב, אריאל סעדון, הדגיש שבזכות המעורבות של קק"ל השתנתה כל חזות בית הספר ועכשיו יש כאן חצר ירוקה ויפה, שהתלמידים שותפים פעילים בטיפוחה. "חשוב לנו ליצור מקום ירוק לילדים גם כאן בתוך השכונה שלהם", ציין. על טיולי בית ספר, הנערכים בשיתוף עם קק"ל, אמר המנהל: "אלה טיולים בליגה אחרת, עם מדריכים מעולים, שעובדים מתוך תחושת שליחות". במסגרת הפעלה של הניידת החינוכית של קק"ל, מדריכי קק"ל הקימו במקום תחנות פעילות בנושא ציונות, טבע, אקולוגיה וידיעת הארץ והתלמידים הכירו את הנושאים המגוונים דרך משחקים וחידונים. "כיף לצאת מהכיתה וללמוד בחצר", אמרה אמילי מכיתה ג'. "למדנו על מיחזור, וברור שזה נושא שהרבה יותר מתאים ללמוד אותו בחוץ". חברתה לכיתה סיוון הוסיפה: "למדנו שצריך לשמור על סביבה נקייה. עכשיו נוכל גם להסביר להורים שלנו כמה שזה חשוב".