15.04.15 / 07:34
תוכנית המתאר שיזם המשרד להגנת הסביבה להגנת המצוקים בישראל מפני התמוטטות אושרה במועצה הארצית לתכנון ובנייה. בכל שנה מאבד המצוק החופי 40 עד 50 סנטימטרים והתמוטטותו מסכנת חיי אדם וגורמת לנזקים של מיליארדי שקלים
פורסם ע"י מערכת תשתיות
תוכנית מתאר ארצית חדשה שיזם המשרד להגנת הסביבה להגנה על המצוקים בישראל מפני התמוטטות, בשיתוף עם מינהל התכנון במשרד הפנים, אושרה היום (ג') במועצה הארצית לתכנון ובנייה. התוכנית הממומנת על ידי המשרד להגנת הסביבה תאפשר לרשויות המקומיות להוציא היתרי בנייה מהירים עבור קטעי החוף שנמצאים בסכנת התמוטטות מידית.
בכל שנה מאבד המצוק החופי 40 עד 50 סנטימטרים והתמוטטותו מסכנת חיי אדם ומביאה לנזקים של מיליארדי שקלים בשל פגיעה בנדל"ן, באתרי מורשת, ברכוש ובתשתיות. בדיקות המומחים העלו כי הגורם העיקרי להתמוטטות הוא גלים הפוגעים במצוק, בנוסף לתהליכים של הידרדרות והתמוטטות גג המצוק כתוצאה מזרימת מי גשמים החורצת סדקים בקרקע. בקטעי חוף רבים מדובר בסיכון ממשי למבנים, דרכים ציבוריות וחופי רחצה.
חוף הים התיכון, מחוף זיקים בדרום עד ראש הנקרה בצפון, משתרע על פני כ-190 קילומטרים. לאורך קטע חוף בן כ-45 קילומטרים, בין אשקלון לחדרה, מתנשא מצוק כורכר לגובה של 10 עד 50 מטר. מצוק החוף, המהווה ערך טבע ייחודי שמאפשר מבט מרחבי אל הים, מתמוטט ונסוג מזרחה בתהליך מתמשך על פני שנים רבות.
ממשלת ישראל פועלת בשנים האחרונות לקידום ההגנה על המצוק החופי ובשנת 2011 אישרה הממשלה את התכנית להגנת מצוק החוף בעלות של כחצי מיליארד שקלים. בשנת 2013 הוקמה החברה הממשלתית להגנת מצוקי הים התיכון,שהינה זרוע ביצוע של המשרד להגנת הסביבה ואחראית לתכנון ולביצוע הגנות ימיות לאזורי המצוק, לתחזוקתן, לניטורן ולניהולן לאורך זמן בהשקעה של 500 מיליון שקלים.
בשבועות הקרובים תועבר התכנית לאישור סופי בממשלה, ועם קבלת תוקף חוקי יוכלו הרשויות המקומיות להוציא היתרי בניה להקמת מיגונים למצוק החופי. סגן השר להגנת הסביבה ח"כ אופיר אקוניס: "מדובר בהישג סביבתי משמעותי. אישור התוכנית יאפשר לשמור על הנכס היחודי, לבלום את ההתפוררות המצוק ובכך לחסוך כסף ולפתח את איזורי החוף עבור הציבור".