06.11.15 / 10:24
הם היו שמונה – אישה בת 88, שלוש בנותיה, בעלה של אחת מהן ושלושת ילדיהם. הם נמלטו לטורקיה, אך כשרצו לעלות לישראל נתקלו בקשיים כיוון שהאחות הנשואה התאסלמה. היא, בעלה וילדיהם שבו לסוריה. הקשישה והבנות האחרות הגיעו לישראל
לא נותרו יותר יהודים בעיר חלאב שבסוריה - כך פרסם הערב (ה') העיתון הבריטי-יהודי הוותיק "דה ג'ואיש כרוניקל" באתרו. לפי הפרסום, איש העסקים הישראלי-אמריקאי מוטי כהנא, הידוע בפעילותו ההומניטארית בסוריה וקשריו למורדים, היה זה שיזם את חילוץ המשפחה האחרונה של חלאב מוקדם יותר השנה, לאחר שקיבל מידע לפיו "דאעש סוגר עליהם". בין המחולצים יהודייה בת ה-88 ושתי בנותיה, שנקלטו באשקלון. עם זאת, לבתה השלישית, בעלה המוסלמי ושלושת ילדיהם, לא אושרה העלייה לארץ בגלל שהיא התאסלמותה לפני שלוש שנים בלבד.
ודשים לפני מבצע החילוץ, נאמר למשפחה שאיש עסקים עשיר מארצות הברית מתכנן לסייע להם לברוח מביתם שבחאלב, אזור בו נהרגו אלפי בני אדם מירי צלפים, הפצצות והפגזות בשלוש השנים האחרונות. המשפחה, שכונתה בכתבה משפחת "חלאבי" (כל השמות בדויים מפאת הסכנה שבחשיפתם), חששה לעזוב את ביתה.
כמובן שהם לא רצו לעזוב, זה מאוד מסוכן. כדי להוציא אותם משם הייתי צריך להפחיד אותם", סיפר כהנא בשיחה מניו יורק עם הכתבת של העיתון. כך באחד הימים הגיעו שלושה גברים לבית המשפחה, דפקו על דלתם וצעקו עליהם שיש להם כמה דקות לארוז תיקים אישיים לפני שיילקחו משם. הנשים עטו חיג'אב והמשפחה נכנסה למיניבוס לבן שחיכה להם בחוץ. בעת הנסיעה אחרי שקיבלו דרכונים סורים, הם הבינו שהם מחולצים "ובדרך לאמריקה".
יעד של המיניבוס היה טורקיה, המדינה שהפכה למחנה הפליטים הסורי הגדול ביותר. הם לא עצרו בדרך, וניזונו מפיתות ולאבנה שלקחו עימם. בין היתר המיניבוס עבר באזור מוכה קרבות, וגם נאלץ לעצור במחסום פתע שהציבו אנשי הארגון ג'בהת אל נוסרה, הזרוע של אל-קעידה בסוריה. אחרי 36 שעות נסיעה הם הגיעו לטורקיה, והתמקמו בדירה שכורה באיסטנבול, שם פגשו את כהנא. "הצלתי את הנשים היהודיות האחרונות של חלאב, זה מרגש אותי", הוא אמר.
המשפחה רצתה לחבור לקרובי משפחה שהיגרו לארה"ב, אך כהנא ניסה לשכנע אותם שבישראל יהיה להם יותר טוב. "אמרתי להם שיהיה להם יותר קל להגיע לישראל. אני גם ישראלי, ומאמין שאם אתה יהודי אתה צריך לעשות עלייה. אפילו הבחור המוסלמי השתכנע". אז עירב איש העסקים את הסוכנות היהודית, אך את התוצאות הוא לא היה יכול לחזות.
"הישראלים מנסים להסתיר את הסיפור כי הם פישלו"
כהנא המשיך לעזור למשפחה, והנציגים של הסוכנות היהודית ערכו בירור לגבי זהות משפחת חלאבי במשך כחודש. אז העלו את האם הקשישה ושתי בנותיה הלא נשואות, אך לא אישרו לבת השלישית, לבעלה ולשלושת ילדיהם לעלות עימם ארצה. "אני כל כך מתוסכל מהסוכנות, הם אמרו שהיא לא מספיק יהודייה בשבילנו. הישראלים מנסים להסתיר את הסיפור כי הם פישלו", זעם כהנא.
החוזה של הדירה שהשכיר להם נגמר, והבת השלישית ומשפחתה פחדו והחליטו שהדבר היחידי שהם יכולים לעשות זה לשוב לסוריה. "עד שהשגתי אותה בטלפון היא כבר הייתה בסוריה. הם לא רצו להישאר במחנה פליטים", הוא אמר. לדבריו, הוא עדיין מנסה לשכנע אותם לצאת שוב מהמדינה המשוסעת, שבמלחמת האזרחים שלה בחמש השנים האחרונות נהרגו 250 אלף בני אדם.
הסוכנות היהודית הגיבה לכתבה של העיתון: "יש כמה טעויות בסיסיות במאמר. לסוכנות היהודית אין סמכות לאשר או לסרב עלייה לישראל. רשות או סירוב כניסה לישראל לכל מי שרוצה להיכנס לארץ, נעשה על ידי משרד הפנים".
ביולי האחרון פורסם ב-nrg על אחרוני היהודים בסוריה, אז צוין שנותרו בה רק כ-40 יהודים. הקהילה הקטנה הצטמצמה באופן משמעותי בחודשים האחרונים. א', חבר בקהילה היהודית הסורית בעיר הבירה, סיפר בשיחת אלפון שבתחילת השנה חיו בסוריה כ-140 יהודים, והיום פחות מחמישים. "בדמשק הבירה אנחנו ארבעים יהודים, ובחלב לא נותרו גברים", הוא ציין. "יש שם שבע נשים שחיות בשכונה היהודית, ואנחנו נמצאים בקשר איתן ומנסים לעזור להן ככל שאפשר".