03.05.17 / 13:39
עורכת הדין, תמר קידר, הגישה לממונה על המחוז במשרד הפנים, שמעון מעתוק, תלונה על ניהול הישיבה וחוקיותה
3 מאי 2017
לכבוד:
מ"מ הממונה על מחוז דרום
מר שמעון (מוני) מעתוק
משרד הפנים
מרח' התקווה 4,
באר שבע
באמצעות דוא"ל ופקס: 08-6231951
א.נ., שלום רב,
הנדון:ישיבת מועצה שלא מן המניין 66-2017 מיום 27.4.2017
הריני לפנות אליך, בשם מרשיי, חברי מועצת עיריית אשקלון הנכבדים: ה"ה שלמה כהן, דר' ריקי שי, מר בני וקנין, מר אפי מור, מר מישל בוסקילה, כב' הרב יעקב אביטן, כב' הרב שמעון לוגסי, כב' הרב דוד עשור, הגב' מיריי אלטיט ומר יורם מכלוף, לפעול בהתאם לסמכותך על פי סעיף 141 (א) פקודת העיריות [נוסח חדש], כדלקמן:
- ביום 27.4.2017 התקיימה ישיבת מועצה שלא מן המניין למינוי סגנים, יו"ר מועצה, ממלא מקום שהוא סגן, חברי ועדות, עובדים בכירים לתפקידי אמון ללא מכרז וכן הואצלו סמכויות לסגנים, חברי מועצה, ועובדי עירייה.
- · מצ"ב העתק הזימון וסדר היום של ישיבת המועצה.
- עם קבלת הזימון, לחברי המועצה ביום 25.4.2017, העלו מס' חברי מועצה הסתייגות לגבי עצם קיום הישיבה, מועדה ושעתה, וכן טענו טענות שונות בפני כב' היועמ"ש עו"ד הילה רווח.
- בשל פנייה זו, הוזזה שעת הישיבה לשעה 20:30.
- ביום 27.4.2017 התייצבו מרשיי הנ"ל לישיבה והביעו הסתייגויותיהם להצעות לסדר היום כפי שצויינו בזימון לשיבה.
- בטרם אתייחס לאי החוקיות ההצעות שעל סדר היום, הפגמים המנהליים וטענות מרשיי, אקדים רקע קצר. ישיבה מס' 66 היתה ישיבת מועצה שלא מן המניין אשר זומנה על ידי מרכז ישיבות המועצה מר חיים סופר.
- 6. סמכויות הזימון לישיבת מועצה על פי פקודת העיריות הן של ראש העיר. אך, משמונה למועצה יו"ר מועצה, כל הסמכויות של ראש העיר בעניין ישיבות המועצה הינן בידי יו"ר המועצה – מר מישל בוסקילה (סעיף 136 (א) לפקודת העיריות המחיל על ישיבות מועצה, זימונן וניהולן את התקנון שבתוספת השנייה לפקודה וסעיף 59 לתוספת השנייה לפקודה), אשר נבחר על פי סעיף 130 לפקודת העיריות [נוסח חדש].
- בטרם זומנה הישיבה על ידי ראש העיר בפועל, מר תומר גלאם, לא בוצע כל הליך מקדים ופנייה ליו"ר המועצה מר מישל בוסקילה על פי סעיף 61 לתוספת השנייה, אשר קובע במפורש כי הוא גובר על הוראות אחרות בתקנון. היינו, מרכז ישיבות המועצה פעל בניגוד לסעיף 61 לתוספת השנייה לפקודה.
- ויובהר, בחירת ראש עיר בפועל, מר תומר גלאם, ביום20.4.2017 על פי סעיף 26 לחוק הרשויות המקומיות לחוק הרשויות המקומיות (בחירת ראש הרשות וסגניו וכהונתם), תשל"ה 1975 נעשתה בשל הדחתו של ראש העיר לשעבר, מר איתמר שימעוני על פי סעיף 19ט לחוק הרשויות המקומיות. אין מדובר בבחירות כלליות על פי סעיף 3 לחוק הרשויות, על כך המשתמע מכך.
- המשמעות המשפטית לבחירת ראש העיר בפועל, מר גלאם הינה, שהשינוי היחידי שבוצע בהרכב המועצה הינו שינוי בזהות ראש העיר בפועל. לא היה בכך, כדי לבטל החלטות קודמות ולא חל כל שינוי משפטי בהרכבה של המועצה, במעמדם של חברי מועצה שמונו קודם לבחירת גלאם, וכל זאת - עד לקבלת להחלטה חוקית אחרת במועצת העיר.
להלן פירוט הנושאים והעניינים הבלתי חוקיים, אשר רבים מהם אף סותרים נהלים של משרד הפנים והחלטות של בית המשפט העליון.
- מינוי מר חי דהרי ליו"ר המועצה על פי סעיף 130 לפקודת העיריות:
להלן הטעויות המשפטיות:
א. ניתן לבחור רק ראש מועצה אחד - 130 (א) לפקודת העיריות. מינוי של יו"ר מועצה נוסף מבלי שמעבירים מכהונה את הנוכחי, אינו אפשרי אלא מהווה תוספת של מינוי. כרגע כבר יש יו"ר מועצה מר מישל בוסקילה.
ב. ניתן למנות עוד יו"ר מועצה עד להעברה מכהונה של הנוכחי – דרכי סיום הכהונה בסעיף 131 לפקודה. לא ניתן לסטות מהוראות החוק.
ג. לאחר קיום ישיבה לסיום כהונת מר בוסקילה היה על מר גלאם לזמן ישיבה מיוחדת שלא מן המניין שהנושא היחיד על סדר היום הינו מינוי יו"ר מועצה – ראה סעיף 132 לפקודה.
ד. ההחלטה למינוי יו"ר מועצה חדש צריכה להיות בישיבה מיוחדת שלא מן המניין–שזומנה לצורך כך בלבד ושלא נדון בה שום נושא אחר.- סעיף 132 לפקודה. היה מוטל על מר גלאם לקבוע מועד ישיבה מיוחדת שלא מן המניין שהסעיף היחידי על סדר היום הוא העברה מכהונה של היו"ר הנוכחי.
ה. הבחירה ביו"ר המועצה צריכה להיות על פי סעיף 26 לחוק הרשויות המקומיות (רוב של 12 חברים בהצבעה גלויה) – סעיף 130 (ב) (ג). ניתן היה להציע מועמדים נוספים לבחירה ולא עושים בחירה שמית של מועמד אחד.
ו. ישיבה מס' 66 אינה ישיבה מיוחדת שזומנה להעברה מכהונה של מר בוסקילה– סעיף 131 (3) ביחד עם סעיף 132 לפקודה. מינוי חי דהרי מהווה מינוי נוסף – בלתי חוקי.
מה היה נכון?
א. לפעול על פי סעיף 131 (3) ו- 132 לפקודה: לזמן ישיבה מיוחדת לצורך העברה מכהונה של היו"ר הנוכחי. כאשר הנושא להעברה מכונה הינו היחיד על סדר היום וההחלטה להעברה מכהונה הינה ברוב קולות של חברי המועצה.
ב. לזמן ישיבה מיוחדת שלא מן המניין על פי סעיף 130 ו-132 לחוק – כאשר הנושא היחיד על סדר היום הינו מינוי יו"ר מועצה חדש על פי חוק.
ג. להצביע על פי סעיף 26 חוק.
משרד הפנים מתבקש להנחות את הרשות לפעול בהתאם להוראות החוק פקודת העיריות.
- 11. אישור מינוי סופיה ביילין לתפקיד סגנית ממלאת מקום בשכר על פי סעיף 14 לחוק:
הטעויות המשפטיות
א. מר אפי מור מונה על ידי המועצה כסגן שהוא מ"מ על פי סעיף 14 לחוק (להלן: מ"מ סגן").
ב. הגב' סופיה ביילין מונתה על ידי המועצה ומשמשת היום כסגנית ראש העיר שמונתה על פי סעיף 15 לחוק (להלן: "סגן 15").
ג. על פי סעיף 14 לחוק ניתן למנות רק מ"מ סגן אחד ולא שניים.
ד. מינוי סופה ללא חדילה מכהונה של מר אפי מור, משמעותה מינוי מ"מ סגן נוסף.
ה. חדילה מכהונה של מ"מ סגן נקבעה בסעיף 25 לחוק הרשויות : חדילה מכהונה כחבר מועצה, התפטרות או העברה מכהונה על ידי ראש הרשות באישור המועצה ברוב חבריה (סעיפים 25 (1)-(3) לחוק.
ו. מאחר ומר אפי מור לא סיים כהונה כחבר מועצה ולא התפטר ומאחר ועל סדר היום המועצה לא הובאה המלצת ראש העיר בפועל להעברה מכהונה של מר אפי מור, וחברי המועצה לא הצביעו על העברה מכהונה ברוב החברים, הרי שמר אפי מור עדיין משמש מ"מ סגן.
ז. מינוי גב' ביילין כמ"מ סגן נוסף הינו בניגוד לחוק – לא יאושר שכר על ידי משרד הפנים.
ח. בנוסף, בטרם מינויה היה מוטל על גב' סופה ביליין להתפטר מכהונתה כסגן 15. היא לא יכולה להתמנות כמ"מ סגן לפי 14, בנוסף לתפקידה כסגנית לפי 15 לחוק.
ט. משמעות ההצבעה בישיבה מיום 27.4.2017: השארת מר אפי מור בתפקידו, מינוי סופיה ביליין כמ"מ סגן נוסף והשארת הגב' סופה כסגן 15.
מה היה נכון לעשות?:
א. להעלות על סדר היום של הישיבה הצעה: העברה מכהונה של מ"מ סגן מר אפי מור, בהמלצת ראש העיר.
ב. הצבעה על כך במועצה ברוב קולות החברים – סעיף 25 (3) לחוק.
ג. הגשת התפטרות של סופיה ביילין כסגנית לפי סעיף 15 למועצה.
ד. ישיבת מועצה מיוחדת שלא מן המניין במסגרתה עולה הצעה על סדר היום למנות סגן שהוא מ"מ על פי הוראות סעיף 26 לחוק –סגן שהוא מ"מ לפי סעיף 14 לחוק.
ה. המשמעות הינה – לא יאושר שכר על ידי משרד הפנים.
משרד הפנים מתבקש להנחות את הרשות לפעול בהתאם להוראות החוק פקודת העיריות.
- 12. מינוי מר רמי סופר לתפקיד סגן ראש העיר בשכר לפי סעיף 15 לחוק:
קיימת המשכיות של סגנים וממלא מקום. בחירת מר תומר גלאם כמ"מ מקום ראש העיר, על פי סעיף 26 לחוק אינה מבטלת מינויים שבוצעו בעבר.
הטעויות המשפטיות:
א. גב' סופיה ביילין ותומר גלאם מונו על פי סעיף 15 לחוק להיות סגנים בשכר.
ב. בעניינו של מר תומר גלאם כראש העיר בפועל, היה עליו להגיש התפטרות פורמלית מתפקידו כסגן שכן מדובר בכפילות.
ג. כל עוד לא מר גלאם ולא גב' ביליין התפטרו מהמועצה לפי סעיף 25 (2) – הרי שכהונתם בתוקפה.
ד. הנושא של התפטרות הסגנים הקיימים לא מצוי בסדר יומה של הישיבה.
ה. לא ניתן למנות את רמי סופר כסגן נוסף בשכר על השניים הקיימים ובנוסף לאפי מור שטרם הועבר מכהונתו : ראו סעיף 15א לחוק.
ו. סגנים לפי סעיף 15 יש למנות בדרך האמורה בסעיף 26 חוק (ראו סעיף 15(א) לחוק.
ז. אין בבחירת רמי סופר כסגן לפי סעיף 15 בנוסף לכהונתם של הנוכחים כדי לבטל את כהונתם של הנוכחיים. חייבים לסיים כהונה בדרך האמורה בסעיף 25 לחוק.
ח. בטרם מינוי סגנים נוספים לפי סעיף 15 מחויב היה לוודא שהקודמים הגישו התפטרותם למועצה לפי סעיף 25 (3) חוק.
ט. על פי בג"צ 689/81 יעקב בן אברהם נגד ארבילי ואח' – מינוי והעברה מכהונה של סגנים צריכה להתבצע רק בישיבה מיוחד כאשר על סדר היום עולים ומצוינים נושאים אלו בלבד, ללא הצעות לסדר נוספות. ולא כפי שהיה בזימון הנוכחי.
מה היה נכון לעשות?
א. להגיש למועצה מכתבי התפטרות של תומר גלאם וסופיה ביילין.
ב. לזמן ישיבה מיוחדת שלא מן המניין ולהעלות על סדר היום מינוי סגנים לפי סעיף 15 לחוק בדרך האמורה בסעיף 26 לחוק.
ג. הצבעה ברוב קולות של 12 חברי מועצה בעד המינוי.
ד. המשמעות – מינוי נוסף מעבר ל- 2 הקיימים – לא יאושר על ידי משרד הפנים שמגביל מס' המינויים לסגנים בשכר ל-2 בלבד.
משרד הפנים מתבקש להנחות את הרשות לפעול בהתאם להוראות החוק פקודת העיריות.
- 13. מינוי מר יורם שפר לתפקיד סגן ראש העיר בשכר לפי סעיף 15 לחוק:
האמור בסעיף 12 למכתבי זה נכון גם כאן. בנוסף קיימת בעיתיות בחילופי 3 סגנים ביחד סעיף 15 א (ה) לחוק, גם אם הליך המנוי יבוצע כדין.
בעניין זה חשוב גם לציין את הנוהל של משרד הפנים במקרים כגון דא בדבר צעדים מקדימים להליך מינוי סגן בשכר:
להלן הצעדים שעל המועצה לנקוט על מנת ששר הפנים (באמצעות המנכ"ל) יאשר את מינוי סגן בשכר :
א. להזמנה לישיבת המועצה, בה ידון מינויו של סגן ראש רשות, יצורף אישור הגזבר המפרט את עלות העסקתו של הסגן לשנה ומאשר כי עלות זו מתוקצבת במלואה בתקציב המאושר של הרשות המקומית. כן, יצהיר הגזבר על יכולתה הכספית של הרשות לעמוד בהתחייבויות לטווח הנדרש.
ב. בישיבה זו יהיה נוכח הגזבר, שיידרש לענות על שאלות חברי המועצה בעניין, והאם יהיה בהחלטת המועצה בעניין משום שינוי לעומת הצעת ההחלטה שפורטה בהזמנה – יידרש הגזבר לפרט בפני חברי המועצה את עלות השינוי והשפעתו על התקציב וכן לאשר כי לשינוי המוצע יש כיסוי תקציבי וכי לרשות יש יכולת כספית לעמוד בהתחייבות זו. דברי הגזבר יירשמו בפרוטוקול.
ג. בישיבה זו יהיה נוכח גם היועץ המשפטי של הרשות המקומית, ובטרם הצבעה על מינויו של הסגן, יחווה דעתו ויאשר בפני המליאה כי מינויו של סגן ראש הרשות נעשה כדין, כי אין במינוי משום חריגה או סטייה מהוראות החוק או הנוהל, וכי המועצה האצילה סמכויות לסגן כדין.
ד. אישורו של היועץ המשפטי בכתב (הדגשה שלי – ת.ק.) כאמור לעיל, יצורף לבקשה שתוגש למנכ"ל משרד הפנים, יחד עם פרוטוקול ישיבת המועצה, בה מונה הסגן, והפרוטוקולים של אישור שכרו ושל אישור האצלת הסמכויות (לכאורה, עולה מהנוהל כי מדובר בשני פרוטוקולים שונים – אחד ישיבת מינוי והשנייה האצלת סמכויות ואישור שכר – ת.ק). כמו כן, יצורף לבקשה אישורו של הגזבר, כאמור לעיל.
ה. בקשות אישור ללא כל המסמכים, שפורטו לעיל, תוחזרנה לרשות ללא טיפול.
- 14. מינוי משנה לראש העיר
הטעות המשפטית
א. אין בחוק הרשויות המקומיות ו/או פקודת העיריות תואר של "משנה לראש העיר" – מדובר בחיה שאינה קיימת ולא ברור מכוח איזה סמכות חוקית ממנים אותם.
ב. אין כל משמעות במינוי של כל אחד מחברי (אטיאס, מנור, דהרי וברנט) לתפקיד משנה לראש העיר זהו תואר שאינו מוכר בחוק כמו שתואר "חבר ראש העיר" "תת ראש העיר" וכיו"ב.
מה היה נכון לעשות:
א. יש בסעיף 147 לפקודת העיריות הוראות לגבי מינוי ועדת הנהלה.המועצה רשאית לבחור מבין חבריה ועדת הנהלה קבועה שתפקידה לייעץ לראש העיריה בכל הנוגע לביצוע תפקידיו, ושתשמש ועדה לכל ענין שאינו בתחום סמכותה של ועדה אחרת, קבועה או ארעית. חברי ועדת ההנהלה יהיו ראש העיריה, סגניו וחברי מועצה אחרים שהמועצה תקבע את מספרם ותבחר אותם.
ב. המשמעות הינה שלחברי ועדת הנהלה ניתן להאציל סמכויות של ראש העיר לעומת חברי מועצה או "משנה" שלא ניתן להאציל עליהם סמכויות (ראו סעיף 17 לחוק ופירוט בהמשך).
ג. נושא בחירת חברי ועדת הנהלה לא היה על סדר יומה של ישיבת המועצה.
- 15. סעיף 9 על סדר היום: האצלת סמכויות לסגנים
הטעויות המשפטיות:
א. לפי סעיף 17 לחוק הרשויות: ראש רשות רשאי, באישור המועצה, לאצול מתפקידיו וסמכויותיו לסגן ראש רשות או לחבר ועדת הנהלה כמשמעה בפקודת העיריות או לעובד הרשות והכל דרך כלל או לעניין מסוים או לסוג עניינים מסוימים; מילוי התפקידים והשימוש בסמכויות כאמור לא יהיו כרוכים בתשלום שכר.
ב. המשמעות הינה שניתן להאציל על סופה כסגנית לפי סעיף 14 אך לא כממלאת מקום ראש העיר – סדר היום מטעה ומוטעה.
ג. האצלת הסמכויות לסגנים אפשרית - קיימת בעיתיות משפטית לנוכח האמור בנוהל משרד הפנים, בדבר מינוי סגנים נוספים.
- 16. סעיף 10 על סדר היום: האצלת סמכויות ראש העיר לחברי המועצה:
הטעויות המשפטיות
א. חברי המועצה עליהם הואצלו הסמכויות אינם סגנים של ראש רשות, ולא חברי ועדת הנהלה.
ב. לא ניתן להאציל סמכויות ראש העיר על חברי מועצה שאינם סגנים או חברי ועדת הנהלה על פי סעיף 17 לחוק.
מה היה נכון לעשות:
א. למנות את "המשנה" חברי המועצה – לחברי ועדת הנהלה על פי סעיף 147 לפקודת העיריות.
ב. להאציל סמכויות ראש העיר לחברי ועדת הנהלה לפי סעיף 17 לחוק
17. סעיף 13 על סדר היום: מינוי עובדים בכירים לתפקידי אמון ללא מכרז:
על סדר יומה של המועצה הונחו הצעות למינוי עובדים בכירים לתפקידי אמון, ללא מכרז, כאשר לא ברור מהו המקור התקציבי למינויים, חלק מהעובדים נוידו מתפקיד עוזר לראש העיר, לתפקיד מזכיר של סגן, וכן לא הועלה לסדר יומה של המועצה עניין פיטוריהם של עובדים קיימים בתפקיד. לא ברור האם העובדים הבכירים שמונו, התווספו למערך עובדים הקיים או שמא החליפו את הנוכחים בתפקיד.
- יוער כי חברי האופוזיציה, מרשיי, חזרו והתריעו בדבר אי חוקיות סעיפים רבים בסדר היום של ישיבה מועצה, ודבריהם נפלו על אוזניים ערלות.
- לפיכך, אודה על התערבותך בהתאם לסעיף 141 (א) לפקודת העיריות ולהורות לראש העיר בפועל, מר תומר גלאם לפעול בהתאם להוראות החוק, בכל הנוגע לזימון וניהול ישיבות וכן, להורות לו על קיום הוראות החוק בכל הנוגע למינויים שבוצעו שלא כדין.
בברכה,
תמר קידר, עו"ד
העתקים בדוא"ל או בפקס:
כב' שר הפנים - מר אריה דרעי הנכבד
כב' ראש העיר בפועל – מר תומר גלאם
כב' היועמ"ש, עיריית אשקלון – עו"ד הילה רווח
כב' מבקר הפנים , עיריית אשקלון
כב' חברי מועצת עיריית אשקלון