האם נחש משמיע קול?
05.01.25 / 11:37
הנחש נחשב לאחד הזוחלים המפחידים ביותר עבור בני האדם ואף עבור חלק לא קטן של בעלי החיים בטבע. התפיסה הזו ביחס לנחשים נובעת מכך שחלק מהמינים שלהם ארסיים ומסוכנים מאד, אך גם מכיוון שהם נחשב ליצורים חמקנים ושקטים היכולים להתקרב בשקט ולהפתיע.
חשש כפול זה מעלה את השאלה האם נחשים משמיעים קול, אשר אולי יוכל לעזור לנו לזהות היכן הם נמצאים או לתת לנו התראה? שאלת המשך היא, שאם אכן נחשים משמיעים קול, איזה קול בדיוק זה והאם זה קול המאפיין את כל הנחשים?
התשובות על השאלות הללו וגם על חושים נוספים של נחשים מיד במאמר.
נחשים משמיעים קול
באופן עקרוני, רובם הגדול של הנחשים משמיעים קול, אלא שיש הרבה הבדלים וגם טעויות ביחס לכך.
זה לא כמו בסרטים
סרטים וסדרות המציגים נחשים, נוהגים לצרף אליהם קול מלאכותי שבמרבית הפעמים הוא קול מוגזם ולא מדויק של נחש. בנוסף, ישנה נטייה להשמיע בעיקר קול דומה לקול שמשמיע נחש קוברה שהוא נחש מועדף בסרטים.
השמעת קול לצרכי הגנה
נחשים אינם תוקפים תוך כדי השמעת קול כדי לא להבריח את הטרף שלהם, הם משמיעים קול כאשר הם מרגישים שהם נמצאים בסכנה. מטרת הקול שהם משמיעים הינה להפחיד את הגורם המתקיף אך גם לתת אזהרה לנחשים אחרים אם נמצאים בסביבה.
דרכים שונות להשמיע קול
ישנם 3 דרכים מרכזיות בהם נחשים משמיעים קול:
- נשיפה - זו הדרך השכיחה ביותר והיא מאפיינת מינים רבים של נחשים. לנחשים יש ריאות והם מוציאים בעוצמה גל של אוויר מהריאות דרך נחירי האף וכך נוצר רעש נשיפה חזק.
- זנב - חלק ממיני הנחשים עושים שימוש בקצה הזנב שלהם בו יש להם חלק מסוים שנראה כמו מטבעות. כאשר הנחש מזיז במהירות את הזנב בחלקו האחורי, המטבעות משמיעות סוג של רשרוש.
- קשקשים - מיני נחשים בודדים עושים שימוש בחיכוך קשקשי הגוף שלהם אחד בשני כדי ליצור רעש דומה לשריקה חלשה או סוג של רחש.
הידעתם?
נחשים יעדיפו להימנע מהשמעת נשיפה כדי לא לאבד נוזלי גוף משום שבמהלך פעולת הנשיפה הן מפזרים הרבה מים.
הצפע הישראלי נחש נשפן
אם שמעתם את רעש נשיפה ייתכן שאתם נמצאים בקרבת נחש ובישראל נחש הצפע הישראלי (הוא גם ארסי) הוא אחד הנחשים השכיחים ביותר המשמיע קולות נשיפה.
במקרה כזה, מומלץ להימנע מפעולות חדות שיזוהו כפעולות מאיימות על ידיו, יש לנסות לזהות את מיקומו ולדאוג להרחקת נחשים בעזרת איש מקצוע.
האם נחש שומע?
רבים חושבים שנחשים אינם שומעים מכיוון שאין להם אוזניים וכי הם מרגישים את תנודות הקרקע עליה הם זוחלים כסוג של שמיעה.
המחשבה הזו נכונה באופן חלקי בלבד, שכן, מרבית מיני הנחשים דווקא שומעים רעשים שאינם קשורים ואינם יוצרים תנודות קול בקרקע.
סוגיית השמיעה של נחש משמעותית מכיוון שעלינו כבני אדם להבין שאם אנו ליד נחש ואנו נזהרים מביצוע תנועות חדות, עלינו גם להיזהר מבחינת הקולות שאנחנו משמיעים.
מהסיבה הזו, כאשר איש מקצוע בתחום לכידת נחשים לוכד נחש הוא עושה זאת בצורה שקטה ואיטית כדי למנוע מהנחש להיכנס למצב של תקיפה.
.
במחקר שפורסם בשנת 2021 בכתב העת הלועזי "ביולוגיה עכשיו" מצאו כי יש נחשים שלא רק שנכנסים למצב הגנה כשהם שומע רעש, אלא אף גם מגלים סקרנות כלפי רעשים מסוימים ואף מתקרבים לכיוונם. סביר להניח מכיוון שהם חושבים שהרעש הזה יכול להתאים לסוג של טרף שיוכלו לתפוס.
כיצד הנחש שומע?
נחש משמיע קול דרך הנחיריים שלו אך מהיכן הוא שומע כאשר אין לו אוזניים?
ובכן, את השמיעה הוא עושה דרך מערכת שמע של אוזן פנימית הנמצאת קרוב מאוד לעצמות הלסת ושמסוגלות להרגיש תנודות קול.
האם נחשים עיוורים?
מרבית הנחשים אינם עיוורים אך מרבית אלו שרואים אינם בעלי ראייה טובה. את התנועה ואת איתור טרף הם עושים בעיקר בזכות יכולות חישה של ריח, חום ותנודות.
מתי נחשים פעילים?
לא נוכל שלא לסיים בתשובה לשאלת על תקופת הפעילות שלהם שבה יש סיכוי גבוה יותר שבשמיעת נשיפה או רשרוש ייתכן ויהיה מדובר בנחש.
נחשים הם זוחלים בעלי דם קר ולכן הם לרוב פעילים בסביבת טמפרטורה חמה ולא קרה. העונות המרכזיות בהן הסיכוי לפגוש נחש גבוה הן האביב והקיץ לאחר שהם התעוררו משנת חורף, כאשר הם גם רעבים וגם מלאים בארס.