המדריך המלא לתיקון 101 לחוק התכנון והבנייה



חוק התכנון והבנייה, שחוקק בשנת 1965, עבר הליך תיקון משמעותי, עם קבלתו את תיקון 101 והוצאתו לפועל החל משנת 2016. מטרתו של תיקון זה, הנחשב לאחת הרפורמות היותר קריטיות בתחום התכנון והבנייה בישראל, היתה, ועודנה, לייעל, לפשט ולקצר משמעותית את הליכי התכנון והבנייה, מתוך כוונה לשפר, בסופו של דבר, את איכות הבנייה, כמו גם להבטיח שקיפות מלאה לאורך כל התהליך.

Photo by ThisisEngineering on Unsplash

מהו תיקון 101 לחוק התכנון והבנייה ואיך הוא משפיע על תחום הבקרה
תיקון 101 לחוק התכנון והבנייה נחשב למהפכה של ממש בתחום זה, כאמור. בפועל, מביא התיקון לשינוי משמעותי באופן שבו מתנהלים בישראל תהליכי התכנון והרישוי, מתוך כוונה להפוך אותם ליעילים, קצרים ושקופים יותר בפני הציבור הרחב וכל הלוקחים בהם חלק. אחד החידושים היותר בולטים, שנולדו בעקבות התיקון, הוא יצירת מערכת מקוונת מיוחדת, המאפשרת להגיש בקשות להיתרי בנייה ולנהל את כל הליך הרישוי בצורה ממוחשבת, וזאת לצד הליך בקרתי יעיל יותר מטעמו של מכון בקרה מוסמך.

כיצד מכון בקרה נכנס לתמונה בתהליך קבלת ההיתרים ומדוע חשוב להיעזר בו
מכון בקרה מהווה חלק בלתי נפרד, ואף מרכזי מאד, בתיקון וברפורמה שיצר, שכן משמש כגורם מקצועי חיצוני, האחראי על בדיקת תכניות הבנייה והתאמתן לדרישות ותקנות החוק. מכון זה, שקבלת המלצה ממנו היא הכרחית מאז 2021, הינו הזרוע המקצועית של הוועדה המקומית לתכנון ובנייה באותו מקום, ומטרתו, או – עיקר תפקידו, היא לייעל את הליכי הבדיקה וכן הליכי האישור הקשורים לבקשות להיתרי הבנייה. חשיבותו של מכון בקרה באה לידי ביטוי בפועל בשני שלבים מרכזיים בהליך: הן בשלב התכנון והן בשלב הביצוע.

 

אילו שינויים חשובים נכנסו בעקבות תיקון זה ומי נדרש למלא את הדרישות החדשות
תיקון 101 לחוק הביא אתו שורה ארוכה של שינויים משמעותיים, כאשר הבולטים בהם הם:

  1. הגדלת סמכויותיה של הוועדה המקומית.
  2. יצרית מסלולי רישוי מקוצרים.
  3. הגדלת הפטורים מהיתרי בנייה למבנים מסוימים ולעבודות שונות.
  4. הקמת מערכת רישוי מקוונת, הזמינה לכל מבקש.

את השינויים החשובים שנקבעו בחוק בעקבות התיקון נדרשים ליישם כל המעורבים בפועל בתהליכי התכנון והבנייה, משמע, יזמים, קבלנים, מהנדסים, אדריכלים ואף בעלי נכסים פרטיים. כולם ככולם נדרשים להכיר ולפעול בהתאם לתיקון שבוצע, בכל פרויקט שבו לוקחים חלק.


מהן המשמעויות עבור בעלי נכסים, יזמים וקבלנים
תודות לתיקון 101 מתקצרים משמעותית זמני הטיפול בבקשות לתהליכי הבנייה ואף הופכים ליעילים הרבה יותר. הדבר, כמובן, משפיע ישירות על בעלי הנכסים, על היזמים וגם על הקבלנים, המבקשים להגיש את הבקשות, ויכולים, תודות לתיקון, לבצע זאת באופן מקוון, כולל מעקב אחר סטטוס הטיפול בהן. יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון שאת כל זה יש לעשות בעזרת מכון בקרה, תוך שימוש נכון במערכת הגשת הבקשה.


אילו צעדים יש לנקוט כדי להימנע מעיכובים
כדי להימנע מעיכובים מיותרים בתהליך התכנון והבנייה והגשת הבקשה לאישור, שבו מעוניינים, חשוב מאד להכין כל המסמכים הנדרשים על פי ההנחיות החדשות בחוק, בהתאם לתיקון, ולהקפיד על דיוק רב. בנוסף, חשוב להבין כיצד פועלת המערכת המקוונת המאפשרת את שליחת הבקשה לקבלת הרישוי וכמובן גם לעבוד בצורה מסודרת אל מול מכון בקרה, כולל היוועצות מקדימה עם אנשי מקצוע רלוונטיים, המכירים את הנושא לעומק ויכולים לסייע בעניין.


לסיכום
התיקון לחוק התכנון והבנייה הוא פריצת דרך של ממש בתחום ולא בכדי נחשב לאחד התיקונים היותר משמעותיים שנקבעו בענף. שילובו של מכון בקרה בהליך, בהיותו גורם מקצועי מפקח, יחד עם מערכת רישוי מקוונת, הזמינה למשתמשים, מאפשרת התנהלות יעילה, פשוטה וגם קצרה הרבה יותר, תוך שמירה על איכות בנייה, העומדת בכל התקנים.

 

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה