חיסכון משמעותי ושיפור תדמיתי: למה לעבור לרכב מסחרי חשמלי
03.12.24 / 23:59
נדמה שכל רכב שני ברמזור מסביבנו כבר מונע בחשמל. מתי זה יקרה עם מסחריות? לנו יש את התשובות
יוני אביב
מקובל לחשוב שעולם הצרכנות הפרטי מבוסס על שני אלמנטים עיקריים: דברים שאנו זקוקים להם, ופרטי מותרות. אנשים פרטיים רוכשים מוצרים שונים ממגוון סיבות, חלקן מבוססות על צרכים פרקטיים וחלקן מבוססות על רצון אימפולסיבי שאינו מבוסס על צורך משמעותי. לעומת זאת, בעולם הצרכנות העסקי - קנייה אימפולסיבית אינה תופעה שכיחה, שכן השלכותיה על מצבו הכלכלי של העסק יכולות להיות חמורות. עסקים מבצעים רכישות שונות רק כשהן מתוכננות מראש, לאחר מחקר שוק מבוסס ובחינת תרומת המוצר לעסק, בהתאם למגבלות התקציב שתוכנן ואושר מבעוד מועד ורק לאור צורך אמיתי ופרקטי במוצר.
לאור כל אלה, מפתיע שמהפכת הרכבים החשמליים שכבשו בסערה את תעשיית הרכב העולמית - לא מצאה עדיין אחיזה חזקה יותר בפלח השוק של רכבים מסחריים. עם זאת, נראה שלא רחוק היום בו רכבים מסחריים חשמליים יהפכו לתופעה שכיחה על הכביש. הסיבה לכך מאוד פשוטה: כל היתרונות שבזכותם רכבים חשמליים פרטיים כבשו את שוק הרכב – תקפים גם לגבי חברות המחזיקות צי רכבים מסחריים, רק שלגביהן ההשלכות הכלכליות החיוביות של מעבר לרכבים חשמליים - הינן משמעותיות הרבה יותר. בכתבה הבאה נסביר בדיוק מדוע מסחריות חשמליות הן משהו שחייב להישקל בכובד ראש בכל חברה המחזיקה צי רכב כלשהו, ונמנה את היתרונות הבולטים ביותר למעבר מבנזין לחשמל.
הגדלת שורת הרווח בטווח המיידי
אז כמובן שהיתרון המשמעותי ואולי החשוב ביותר נוגע לחסכון בהוצאות בזכות פער העלויות בין תדלוק בבנזין לטעינה בחשמל. מטבע הדברים, רכבים מסחריים (משאיות, טנדרים, מיני-ואנים, רכבי הובלה או היסעים) מתאפיינים בדרך כלל בקילומטראז' גבוה, כיאה לרכב שנמצא שעות רבות על הכביש. על הרקע הזה, ברור שטעינה בחשמל במקום תדלוק בבנזין תהווה חיסכון עצום בהוצאות.
במציאות שבה 100 קילומטרים של נסיעה ברכב המונע בבנזין או דיזל עלולה לעלות פי 4 מנסיעה זהה של רכב חשמלי, מדובר במספרים שאי אפשר לנצח. הדבר תלוי אמנם בדגמים הספציפיים שכולל צי הרכבים ואופי העבודה והנסיעה, אך עדיין מדובר בפער לא קטן.
יתרון נוסף בהקשר הזה נעוץ באפשרויות לניהול וניטור צי שכזה באופן חכם ומדויק יותר. העובדה שרכבים חשמליים מתהדרים במערכות ממוחשבות מתקדמות כל כך, מאפשרת למנהל צי הרכב בחברה לקבל מידע אמין ומדויק יותר על אופי הפעילות של הרכבים, צריכת האנרגיה, מצבם המכאני ועוד, ובכך גם לשפר בפועל את אופן השימוש בהם.
הגדלת שורת הרווח בטווח הארוך
אם כבר נדרשנו לנושא הכספי, חשוב להבהיר שהחיסכון במעבר למסחריות חשמליות לא מסתכם בהבדל בין בנזין לחשמל בלבד. רכבים חשמליים נחשבים לכאלה שסובלים פחות מבלאי רגיל, ושמועדים פחות לתקלות קטנות שאופייניות יותר לרכבים רגילים. הסיבה לכך היא כמובן הטכנולוגיה החשמלית המתקדמת במערכות ההנעה של הרכב – אשר מייתרת המון מכלולים, רכיבים ומערכות ברכב שנוטים להתקלקל. מערכות אלה פשוט לא קיימות ברכבים חשמליים, וכך גם קטנות התקלות שנדרש לתקן ברכבים. המשמעות כאן היא שבהסתכלות שנתית – ובוודאי אם נמדוד זאת ביחס לכל השנים בהן החברה תחזיק ברכב – ניתן יהיה לחסוך עד עשרות אלפי שקלים בהוצאות השוטפות והעתידיות של תיקון ותחזוקת חלקים במסחריות החשמליות.
שיפור התדמית של החברה
עמוק לתוך המילניום השלישי, חברות פרטיות, ארגונים ועסקים מכל תחום וסדר גודל, כבר מבינים את החשיבות של תדמית עסקית נכונה. מדובר בתדמית שגם צובעת את העסק בצבעים הנכונים בעיני לקוחותיו, וגם תוכל להוביל בעקיפין לעלייה ברווחיות. המעבר לרכבים מסחריים חשמליים עונה בדיוק על הצורך הזה.
רכבים חשמליים מטבעם מזוהים מאוד עם תחום השמירה על איכות הסביבה, בזכות פליטת מזהמים פחותה בהרבה ביחס לרכבים המונעים בבנזין, לצד טביעה פחמנית מצומצמת. חברה שתבחר לעבור למסחריות חשמליות, יכולה למצב את עצמה כחברה המאמינה בשמירה על הסביבה – וגם פועלת בהתאם. תדמית זאת יכולה למשוך אל העסק כמות משמעותית של לקוחות עסקיים או פרטיים שיבחרו לעבוד עם חברה שנותנת את דעתה לנושא, מחזיקה ברכבים שטובים יותר לסביבה, ומדגישה את נושא הקיימות.
ואם זה לא מספיק, לעניין הזה יש גם פן רגולטרי. בכל רחבי העולם מקובל להעניק תמריצים לחברות שמתעדפות שימוש בטכנולוגיה, תשתיות ורכבים – שעוזרים להילחם במשבר האקלים, או לפחות שעוזרים לצמצם את הפגיעה בו.
מתכוננים לעתיד – כבר מעכשיו
כך או כך, כשמדברים על מעבר של ציי רכב מסחריים להנעה חשמלית, חשוב לזכור עובדה בסיסית אחת: העולם ממילא צועד לשם. או נוסע, במקרה שלנו. נתח השוק של רכבים חשמליים מכל הסגמנטים עולה בהדרגה בשנים האחרונות בכל רחבי העולם, והמגמה הזאת צפויה רק להתחזק ולהתרחב. במילים אחרות, חברות, ארגונים ועסקים שלא ישכילו לבצע את המעבר הזה עכשיו, יצטרכו כנראה לבצע אותו מתישהו בשנים הקרובות. ואם זה המצב, יש המון מה להרוויח ממעבר מוקדם יותר לטכנולוגיה חדשנית, חסכונית ונקייה יותר.
בשורה התחתונה
מעבר למסחריות חשמליות הוא לא מהלך נטול אתגרים לחלוטין. יש עוד כברת דרך לעשות בכל הקשור למגוון הדגמים, להגדלת טווח הנסיעה בין טעינות, וכד'. החדשות הטובות בהקשר הזה הן שכיאה לתחום "חם" כל כך, השדרוגים והשיפורים בו מתרחשים בקצב גבוה במיוחד. אינספור חברות רחבי העולם - יצרניות רכב, ענקיות טכנולוגיה - עסוקות כל העת במציאת פתרונות לאתגרים השונים, בשיפור ההיצע ובהגדלת היתרונות שכבר קיימים.
גם השוק הישראלי לא נותר מאחור. כך למשל - מותג המסחריות החשמליות של ג'ילי, פאריזון (Farizon), אשר נחשב למותג הרכב המסחרי החשמלי המוביל בסין - צפוי להגיע לארץ עוד השנה עם דגמים איכותיים וחדשניים של וואנים ומשאיות. סביר להניח שבקצב הזה, סוגיית המעבר למסחריות חשמליות תשנה קצת את אופייה: במקום להתלבט האם כדאי לעבור למסחרית חשמלית, נתלבט רק בסוגיית המסחרית החשמלית הספציפית שאליה כדאי לעבור