למה מדברים על ההורים אצל הפסיכולוג?
05.03.25 / 15:30
מדוע הרקע המשפחתי עולה שוב ושוב בטיפול הנפשי, וכיצד היחסים עם ההורים ממשיכים להשפיע על חיינו גם בבגרות? במאמר זה נבחן את המשקל המכריע של דמויות ההורים בעיצוב אישיותנו, הרגלינו ודפוסי ההתקשרות שלנו, ונציע דרכים להתבוננות מודעת על השפעות אלו כחלק מתהליך הצמיחה

בסרטים, בספרים ובסיפורים של אנשים שהלכו לטיפול פסיכולוגי - כמעט תמיד מדברים על ההורים. בכל פעם שמתארים שיחה עם פסיכולוג, ההורים הם חלק חשוב מהסיפור.
כולם מכירים את הדימוי המוכר של הפסיכולוג והספה, שואל ומפרש את תפקיד האם והאב בחיי המטופל. רוב הפסיכולוגים לא עובדים ככה היום עם הספה, אבל נכון שמדברים ומעמיקים בנושא בשלב כלשהו של הטיפול.
במאמר זה נראה למה מקובל להקדיש חלק מהטיפול עם הפסיכולוג לשיחה על ההורים - האנשים הראשונים שמשפיעים על כל אחד מאיתנו.
למה פסיכולוגים שואלים על ההורים?
ההורים הם הראשונים שמלמדים אותנו מה זה אהבה וחיבה. הדרך שבה הם מתייחסים אלינו משפיעה על איך נבנה יחסים עם אחרים בהמשך החיים - עם המשפחה, חברים ובני זוג.
בדרך כלל, נראה שילדים שגדלו עם הורים חמים ותומכים מפתחים הערכה עצמית גבוהה יותר, מצליחים יותר בלימודים, מתקשרים טוב יותר עם המשפחה, ויש להם פחות בעיות התנהגות. לעומת זאת, ילדים להורים פחות מחבקים או יותר חרדתיים נוטים להרגיש פחות בטוחים בעצמם, ולפעמים מתנהגים בצורה עוינת, תוקפנית או מתבודדת.
כהורה, חשוב למצוא את האיזון הנכון בין לתת אהבה לבין להציב גבולות וסמכות.
כללים וגבולות
את התפיסה שלנו לגבי מה נכון ומה לא, מה מותר ומה אסור - את כל אלה אנחנו לומדים קודם כל מההורים. הגבולות והכללים שמציבים לנו בילדות משפיעים עלינו לאורך שנים רבות.
יש הבדל גדול בין הורים שמסבירים לילדים למה יש גבולות מסוימים, לבין כאלה שפשוט מכריחים בלי הסבר. ילדים צריכים גבולות, תשומת לב וטיפול; מתבגרים זקוקים לחופש עם הכוונה; ומבוגרים צעירים צריכים מרחב ופרטיות. אנשים שבילדותם ההורים באמת הקשיבו להם, דיברו איתם בכבוד והיו סבלניים כלפיהם, בדרך כלל מתפתחים להיות מבוגרים עם בריאות נפשית טובה יותר.
האם רק ההורים משפיעים עלינו?
ההורים הם הדמויות המשמעותיות הראשונות בחיים שלנו, אבל הם לא היחידים. גם מורים, מאמנים, אחים גדולים או פסיכולוגים יכולים להיות דמויות משמעותיות שמשפיעות עלינו. זה נכון במיוחד כשההורים לא מצליחים או לא יכולים למלא את התפקיד שלהם כראוי. לא חייבים להיות קשר משפחתי כדי להשפיע לטובה על התפתחות של אדם.
בעולם של היום, עם כל הטכנולוגיה והרשתות החברתיות, יש עוד הרבה דמויות שמשפיעות עלינו - כמו יוטיוברים ואינפלואנסרים, שלפעמים משפיעים אפילו על ההתנהגות היומיומית שלנו.
ריקרדו גרד פסיכולוג באשדוד אומר: "כשאדם מגיע לטיפול, חשוב לזהות מי היו האנשים המשמעותיים בחייו. זה עוזר להבין טוב יותר את הבעיות שיש לו היום, וגם לגלות מהיכן הוא יכול לשאוב כוחות כדי להתמודד איתן.”
כמה ההורים באמת משפיעים עלינו כמבוגרים?
בישראל, כמו ברוב מדינות הים התיכון, המשפחה מאוד חשובה והקשר עם ההורים נשאר משמעותי גם כשאנחנו כבר מבוגרים. הדעה של ההורים שלנו והיחס שלהם אלינו יכולים להשפיע עלינו לאורך כל החיים.
בגלל זה, חשוב לבנות מערכת יחסים בריאה ומאוזנת עם ההורים, כזאת שתתרום לנו ולא תכביד עלינו. כשאדם מגיע לטיפול פסיכולוגי, חלק חשוב מהתהליך הוא להבין את ההשפעה של ההורים על חייו כמבוגר. זה עוזר לקדם את הטיפול ולבנות יחסי אמון בין המטופל לפסיכולוג.
האם אנחנו חוזרים על הדפוסים של המשפחה שלנו?
הפסיכולוג ממליץ לעצור רגע ולחשוב - "במה אני דומה להורים שלי? במה אני שונה מהם? מה מהדברים שלמדתי בבית אני רוצה לשמור, ומה הייתי רוצה לשנות? בחינה כזו היא חלק חשוב מתהליך ההתבוננות העצמית, שעוזר לנו להבין טוב יותר את העצמי שלנו ואת הבחירות שאנחנו עושים.”
כפי שאמר אריק אריקסון, אחד מגדולי הפסיכולוגים של המאה ה-20 ומפתח תיאוריית השלבים ההתפתחותיים: "ככל שאתה מכיר את עצמך יותר, כך יש לך יותר סבלנות למה שאתה רואה אצל אחרים."
התבוננות מודעת בדפוסים המשפחתיים מאפשרת לנו לזהות אילו התנהגויות אנחנו מאמצים באופן אוטומטי ואילו אנחנו בוחרים במכוון. אם לא נשאל את עצמנו את השאלות האלה באופן מודע, יש סיכוי גבוה שפשוט נחזור בצורה אוטומטית על הדפוסים שגדלנו איתם - גם אם הם לא בריאים או לא טובים בשבילנו.