מה קורה לגוף ולמוח בזמן שינה



השינה שלנו היא אחד התהליכים היותר מורכבים ומופלאים בחיים שלנו והיא גם חלק בלתי נפרד מאתנו. אנחנו מבלים לא מעט שעות ביממה בשינה, והיא יכולה להשפיע לטוב או לרע על התפקוד שלנו. בזמן השינה, הגוף שלנו וגם המוח עוברים לא מעט שינויים ופועלים רבות למען בריאותינו, הן הפיזית והן הנפשית, כאשר אחת התופעות המסתוריות שמתרחשות בזמן השינה היא שיתוק שינה, שמעלה לא מעט שאלות ותהיות. מה זה אומר בעצם וכיצד זה משפיע עלינו? הנה, התשובה.

Photo by Михаил Калегин on Unsplash

מהם התהליכים הפיזיולוגיים והנפשיים שמתרחשים בגוף ובמוח בזמן שיתוק שינה
מדובר בתופעה מרתקת, המתרחשת בדיוק בשלב שבין המעבר בין מצב של ערות לשינה, או להיפך. שיתוק שינה, מבחינה פיזיולוגית, הוא מצב שיתוק זמני של הגוף, כאשר כל השרירים הרצוניים, מלבד שרירי הנשימה והעיניים, מאבדים את יכולת התנועה שלהם. התופעה הזו מתרחשת באופן טבעי ולא רצוני ומטרתה למנוע מאתנו לזוז בזמן שאנחנו חולמים. יחד עם אותו שיתוק פיזי, גם במוח עצמו מתרחשים כמה שינויים. אותם אזורים במוח, האחראיים על התנועה, מושבתים לגמרי (אך באופן זמני, אל דאגה), בעוד שאחרים, האחראיים על העיבוד החושי והרגשי, נותרים פעילים.

כיצד משפיעים שינויים אלה על התחושה
המעבר בין שלבי השינה מלווה בלא מעט שינויים, הקשורים למערכת העצבית שלנו, וזה קורה בעיקר בזמן שבין שינה למצב של ערות, כאמור. בשלב ה-REM, אותו שלב בשינה הכולל תנועות עיניים מהירות מאד, המוח שלנו למעשה נמצא במצב ביניים. אותם חלקים שבו, האחראיים על העיבוד הרגשי, נשארים פעילים, בעוד אחרים, האחראיים על החשיבה הרציונלית, פחות פעילים. שני מצבים אלה יוצרים מצב מיוחד, המאפיין שיתוק שינה, שבו חווים תחושות חושיות חזקות מאד, אך בפועל לא ניתן להגיב עליהן. חוסר היכולת להגיב על כך יוצרים חוסר אונים, וגם, לא מעט חרדה.


מדוע חלק מהאנשים חווים תחושת פחד, חזיונות ודימויים מוחשיים בזמן שיתוק שינה
אותן תחושות פחד, אותם דימויים מוחשיים וגם חזיונות המופיעים בזמן שיתוק שינה קשורים לפעילות המוחית, האופיינית למצב עצמו. המוח שלנו ממשיך לייצר וגם לעבד את המידע החושי, אך לא מסוגל לאמת אותו במציאות באמצעות תגובה או תנועה. הדבר מוביל לפרשנות מוטעית שלו לגבי הגירויים הסביבתיים הקיימים, ומכאן הדרך לחזיונות ופחד היא קצרה. האיומים שחווים אנשים מסוימים בשלב הזה נובעים בשל חוסר היכולת של הגוף לנוע, ואותו חוסר יכולת זה מעצים עוד יותר את החרדה ובמצבים מסוימים אפילו יכול לגרום לפאניקה.


איך ניתן להסביר את התופעה מבחינה מדעית ומהם הגורמים העשויים להגביר את הסיכוי לחוות אותה
המדע מסביר מצב של שיתוק שינה כמעין "תקלה" זמנית, הקשורה למעבר בין מצבי השינה השונים: בין מצב שבו אנו ערים ולחלוטין ושולטים על כל תזוזה שלנו, למצב שבו, באופן הדרגתי, אנחנו מאבדים את זה (כפי שקורה בחלום). בנוסף, ישנם גורמים מסוימים, העשויים להגביר את הסיכוי לחוות שיתוק שינה. למשל, לחץ נפשי, תנוחת שינה לא מותאמת (כולל, שינה על הגב), שינויים בדפוסי השינה הטבעיים לנו (כמו, עבודה במשמרות) ועוד. ישנם אפילו מחקרים המצביעים גם על הקשר בין גורמים גנטיים וגורמים נוירולוגיים לתופעה.

 

בשורה התחתונה,
שיתוק שינה, עד כמה שנשמע "מוזר" ושונה כל כך מכל תופעה שאנחנו מכירים וחווים אותה, הוא טבעי לגמרי, ומשקף את המורכבות הרבה הקשורה לתהליכי השינה והערות שלנו. המוח שלנו, והגוף שלנו, חכמים כל כך, וגם בזמן השינה מתרחשת תופעה, בדמות אותו שיתוק שינה זמני, שמבטאת את המנגנונים הפיזיולוגיים והנפשיים המרכיבים אותנו.

 




 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה