איריס גל עוז בעוד טור מנצח. "אתה רגיש מידי, את טובה מידי". כמה פעמים שמעתם את המשפטים הללו והבנתם שלא בדיוק מדובר במחמאה?

איריס גל עוז, פותחת מבערים על הדרך בה נשמעים המשפטים המובאים להלן. אתם תחליטו אם זו מחמאה או עלבון.

בילדותינו אי שם בשנות השמונים צפינו בשקיקה בתוכנית הספורט של הערוץ הראשון 'מהר יותר גבוה יותר חזק יותר' נעמי שמר חיברה את שיר המכבייה שנשא את המילים הבאות: " יותר מהר יותר גבוה יותר יפה יותר חזק, היטב לרוץ היטב לקלוע ולנצח במשחק" וכך הבנו שהמילה יותר מציינת יתרון, אולם מה לגבי המילה יותר מידי? האם לומר על מישהו מוכשר מידי למשל זו מחמאה או שמדובר במעין קללה, רחמנא ליצלן?

א. טובה מידי. גברים שימו לב! כשגבר אומר לאישה "את טובה מדי, את לא מגיעה לאחד כמוני" המוח הנשי מתפצל לשלושה תסריטים אפשריים:

1. הוא הולך לזרוק אותי

2. הוא בוגד בי, המנובל!

3. הוא סובל מרגשות נחיתות כרוניים, כנראה שבאמת לא מגיע לו להיות איתי." (צליל שרון | mako | 05/10/09) מכאן שהמילה טוב מידיי נתפסת כתכונה שלילית שמציינת סוג של ...'פראייריות' לא כן?

ב. חכם מידי לאחר שפרופ' חצרוני נזרק מאולפן ערוץ 2 במרץ 2015 בשל הערה גזענית שפלט, אמר לגיא לרר מ"צינור לילה": "אני לוגי מדי, חכם מדי, מוצלח מדי והגיוני מדי למדינה הזו". גם במקרה הזה תוספת ה"מידי" לטעמי היא מקור לזלזול ע"י הציבור, ואדם חכם מידי או ('אובר חוכעם' ביידיש) נתפס כמתחכם וכ'חכמולוג'. ואפרופו חכם מידי, מסתבר שגם להיות מוכשר מידי זה לא להיט גדול, לא אחת משתמשים מעסיקים במילה המקבילה באנגלית ל"יותר מידי" over' או 'אובר' וכך יוצא ש- overqualified' למשל הוא אדם שכישוריו גבוהים מדי לשם ביצוע עבודה מסוימת, עד כדי כך שייתכן שלא יתקבל כלל לעבודה! אבסורד, לא?!

ג. רגיש מידי 15%-20% אנשים מהאוכלוסייה נחשבים לאנשים רגישים מידי. הם בדרך כלל רגישים לכאב פיזי, וחשים 'במהומה' מגירויים עזים כגון: אורות חזקים, סירנות, מוזיקה בווליום גבוה במועדון או בגדים מחוספסים. הם אלה שנבהלים בקלות, ונלחצים מעשייה בו זמנית של משימות, ושינויים בחייהם עלולים לטלטלם גם באופן קיצוני.

בילדותינו היינו כולנו ביישנים או רגישים יתר. את חוסר ההזדהות של חלק מהציבור לתופעת 'הרגיש מידי' ניתן לראות גם בתגובות הבאות: "הוא רגיש מדי ולא גברי. אי אפשר לצאת איתה לפאב, כי המהומה והרעש מפריעים לה, היא רגשנית ולוקחת הכול ללב. היא פגיעה מדי ונעלבת בקלות, והוא רואה את כל חסרונותיה בפרטי פרטים.

ואני שואלת ממתי הפכה תכונה נפלאה כרגישות לבעייתית? מהרגע שהמילה "מידי" נוספה לה! האין זאת כך? מהו הפירוש של 'יותר מידי'? ע"פ 'מילוג', יוֹתֵר מִדַּי הוא יותר מן המידה הנדרשת, יותר ממה שצריך, מותר ורצוי .

לדוגמה: "שמתי יותר מדי מלח בתבשיל". אביב גפן בשירו 'אולי' כתב כך: 'אני חושב אולי, אני אוהב אותה יותר מדי' אייל גולן בשירו 'מציאות אחרת' שר כך: 'נפגשנו מאוחר מדי, אמרת לי שאת מאוהבת, שבנית איתו בית, שטוב לך איתו, ואולי, מאוחר מדי." עברי לידר כתב בשירו 'יותר מדי הרבה' כך: יותר מדי, מהר יותר מדי, הרבה יותר מדי בכוח, יותר מדי סוגי קפה. ויהודה עמיחי כתב בשירו "יותר מידי" את השורות הבאות: יותר מדי עייפות, פחות מדי עיניים להכיל אותה. יותר מדי שעונים, פחות מדי זמן.

ואולי הכוונה בשורותיו של עמיחי היא שהעיניים ספוגות מידי מכדי להכיל עוד עייפות, ושיש יותר מדי שעונים, שמנהלים את חיינו, אבל אף שעון לא יוכל לתת פתרון, ולהוסיף זמן. מה "טו מאץ' אינפורמיישן", יותר מידי מידע? אשמח להארות והערות!

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה