כיצד לדעת לבחור שותפים עסקיים?
19.01.17 / 16:33
על מנת לבחור שותף עסקי בצורה נכונה תצטרכו לבדוק שורה ארוכה של פרמטרים. התייחסו בעיקר להבדלים בין בחירת שותף לפני ואחרי הקמת העסק, וקראו את הטיפים הבאים כדי לשפר את סיכויי ההצלחה של כל המעורבים בפרויקט
שותף עסקי טוב יכול להגדיל משמעותית את סיכויי ההצלחה של השקעה מסוימת. שאלת המפתח היא כיצד מוצאים שותף כזה, ואיפה כדאי להתחיל לחפש. רצוי להימנע מקבלת החלטות על בסיס אמוציות ולהפעיל שיקול דעת רציונאלי. יש לקחת בחשבון שהמערכת הרגשית בתהליך הקמת עסק נוטה להיות אופטימית אך סוערת, ולכן הטעות הנפוצה היא לתת להתרגשות להשפיע על השיקולים.
בניגוד למה שנהוג לחשוב, קשרי חברות עם אדם קרוב לא תמיד מבטיחים שיתוף פעולה יעיל עם שותפים עסקיים. לעיתים דווקא ההיסטוריה המשותפת מעכבת את תהליך קבלת ההחלטות וגורמות לבזבוז זמן ואנרגיה. רצוי לבחון כל שותף באופן אובייקטיבי ולא להתפתות לבחור במוכר ובידוע.
בחירת שותף לפני ההקמה
יש משמעות לתזמון שבו מחליטים לבחור שותף ולהוסיף אותו לעסק או לחברה. האירוע יכול לקרות בשלב שלפני הקמת העסק ואז סביר להניח שהוא יהיה סבלני וארוך יותר, או כאשר העסק פועל ונדרש שיתוף פעולה לשם הרחבת הפעילות וכניסה לתחומים נוספים. סיטואציות אחרות שבהן האפשרות של הוספת שותף עולה על הפרק כוללות רצון בשיפור המשאבים הכלכליים של החברה או שיפור השליטה והניהול בפעילות.
אם אתם צריכים לבחור שותף כבר בשלב ההקמה, ודאו את אורך הנשימה הכלכלי של המועמדים השונים. אל תכנסו לשותפות עם אדם שמצבו הפיננסי קשה משלכם ובדקו מראש את הנכונות שלו להיעדר מהבית בתדירות גבוהה או לתקופות ארוכות. שלב ההקמה של העסק גם כרוך בעשייה רבה, לכן יש לוודא שכל השותפים מפנים את עצמם מעיסוקים אחרים.
אל תחכו יותר מדי עם בחירת שותף עסקי והגדירו בצורה מסודרת את הצרכים, המטרות ולוח הזמנים. תוכלו למשל לקבל החלטה כבר בימים הקרובים על מספר שותפים פוטנציאליים, ולאחר מכן לבצע סינון עדין יותר. התחילו עכשיו את התהליך ותוכלו להימנע מהפתעות מיותרות.
איך בוחרים שותף לעסק הקיים?
בחירת שותף עבור העסק הקיים מורכבת לא פחות מבחירתו לפני שיוצאים לדרך. ראשית, החליטו עם עצמכם האם אתם מעוניינים בשותף שקט, פעיל או כזה שיביא איתו ניסיון מוכח וערך מוסף. זכרו שלכל אפשרות יש יתרונות וחסרונות אחרים: השותף השקט ייתן לכם להוביל, אך השותף המנוסה יכול לחסוך הרבה טעויות.
הציגו רק את האמת בעת הכנסת שותף חדש לעסק. מצב שווא עלול לפגוע בכם בטווח הארוך ולהוריד לטמיון השקעה של זמן ומשאבים. בחרו מישהו שונה מכם מבחינת מבנה אישיות, כדי שנקודות החוזק שלו יהיו היכן שאתם חלשים. חלקו את תחומי האחריות ושמרו על תקשורת פתוחה.