ירוק מסוכן? האם הלוחות הסולאריים על גגות בתי הספר באשקלון מסוכנים?



גורם בכיר אומר ל'אשקלונט': "הבהלה הזאת ל'אנרגיה ירוקה' עלולה לגרום  לאסון". המשרד להגנת הסביבה

גורם בכיר אומר ל'אשקלונט': "הבהלה הזאת ל'אנרגיה ירוקה' עלולה לגרום  לאסון". המשרד להגנת הסביבה בתגובה: "המערכות הללו פולטות קרינה אלקטרומגנטית ולכן יש לשמור על מרחק ביטחון בינה לבין התלמידים והמורים".  בנוסף מעל 7 בתי ספר באשקלון  שבהם מותקנים המערכות  נבנו בשנות ה 50 - 60 - 70 לא עמידים בפני רעידות אדמה, תוספת של טונות למשקל הגג של המערכות עלול להוות סכנה בעת רעידת אדמה, האם הילדים שלנו באמת מוגנים?

לפני כשנה אישר שר התשתיות, ד"ר עוזי לנדאו, התקנת מערכות פוטו-וולטאיות על גגות בתי הספר בדרום, שיפיקו חשמל מאנרגית השמש. ד"ר לנדאו הדגיש כי ההחלטה נובעת מהתפיסה, לפיה "הקמת מתקנים סולאריים על גגות של מוסדות חינוך, יקרבו את התלמידים לנושא ואף יצרו אלמנט חינוכי תוך הקניית ערכים". האם לשם השגת את אותם מטרות אנחנו מסכנים את ילדנו? [caption id="attachment_22501" align="aligncenter" width="448"]

בית ספר הרמבם אשקלון, תוספת של טונות לגג במבנה משנות 60, בית הספר הישן אינו עומד בתקן של הגנה מפני רעידות אדמה[/caption] לשם ביצוע הפרויקט הסמיכה העירייה את החברה הכלכלית אשקלון (חכ"ל) לביצוע הפרויקט, החכ"ל פרסמה מכרז להשכרת גגות מבני הציבור באשקלון הכוללים בתי ספר העיר,  רוב המתקנים הסולארים, לשם הדוגמה הותקן לפני כחצי שנה מתקנים בבית ספר רמב"ם באשקלון מבנה שהוקם בשנות ה 60 ולפי רשימה שפרסם משרד החינוך אינו עומד בתקני רעידת אדמה, משקלו של כל לוח סולארי מגיע לעשרות  קילוגרמים (כ 16 ק"ג לכל מטר רבוע) ובכל גג מותקנות עשרות לוחות, כך שלכל גג מתווסף עוד כמה טונות, משקל שבעת רעידת אדמה עלול להוות זרז לקריסת הגג. "'ירוק' רק מבחינת הדולרים" כמות החשמל המיוצרת ממתקן פוטו וולטאי על גג מבנה ציבור יכולה להגיע לכדי 30-50 קילוואט, שהם שווי ערך לצריכה של 4-5 בתי אב, עוד עולה הטענה כי החומרים מהם עשויים הלוחות  רעילים, האם  לירוק הזה פיללנו, והשאלה החשובה באמת האם הרווח  שווה את הסיכון גם אם הסכנה  עלולה להתרחש חלילה בסבירות נמוכה? חבר המועצה שמעוני המערכות מסוכנות ופולטות קרינה השבוע הזדרז שמעוני לשלוח הצעה לסדר היום במועצת העיר הקרובה ובה הוא דורש לדון בהשלכות של התקנת אותם מערכות, בהצעה כותב שמעוני "בשלב זה עדיין לא ברור אם נשקפת סכנה לבריאות התלמידים כתוצאה מהצבת הלוחות הסולאריים מעל ראשי התלמידים, וזו אכן סוגיה שיש לבחון לעומק. האם הצבת מערכת כבדה שכזו על הגגות קיבלה את כל האישורים הנדרשים במטרה למנוע קריסת הגגות עליהם הותקנה, האם בוצעו עבודות לחיזוק המבנים עליהם מוצבות המערכות? האם מישהו בדק את רמות הקרינה שפולטים הכבלים המוליכים חשמל מהמערכת? בדיקות שנעשו בערים אחרות בארץ גילו כי הכבלים פולטים קרינה של פי 10 מהתקן המותר בארונות חשמל" המשרד להגנת הסביבה "יש להתקין את הממיר לפחות 4 מטרים רחוק מסביבת התלמידים והמורים" בתגובה של משרד לאיכות הסביבה נאמר נקבע כי מערכת סולארית  מכילה ממיר שמייצר סביבו שדה אלקטרומגנטי. ממיר זה הוכר על ידי ארגון הבריאות העולמי, כמסרטן אפשרי (בדרגת סיכון 3). לפיכך, קבע המשרד להגנת הסביבה, כי את המערכות הסולאריות יש להרחיק 4 מטרים לפחות, מהילדים ומהמורים. "המשרד להגנת הסביבה מעודד התקנת מערכות סולריות כמקורות ל'אנרגיה ירוקה', בהתאם למדיניות ממשלת ישראל", נמסר בתגובה. "מתקנים פוטו-וולטאים מאפשרים ייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת, שאינה מייצרת פליטות מזהמים לאוויר. המערכת מותקנת בהתאם להוראות חוק החשמל.  בשל העובדה שמדובר במתקנים קטנים מאוד רמת הקרינה צפויה להיות נמוכה מאוד. הרכיב היחיד במתקן שפולט קרינה הינו הממיר וככל שהוא מותקן בהתאם להנחיות, לא צפויה השפעה על השוהים במבנה. המשרד ביצע מאות מדידות יזומות במתקנים מסוג זה והתוצאות עומדות בתקן. המשרד להגנת הסביבה הוציא הנחיות קבועות לנושא הקרינה האלקטרומגנטית שיוצר הממיר, הנמצא בסמוך לקולטנים. מטרת ההנחיות היא שמירת מרחקי בטיחות בין הממיר לאזורי שהות. ההנחיות נדרשות להיות מוטמעות בהיתר שניתן למתקן מטעם הועדה המקומית, המאשרת את המתקן" תגובת עיריית אשקלון: פרויקט הגגות הסולריים בוצע כדין. לכל הגגות הוצאו היתרי בנייה כדין על כך המשתמע מכך וכמובן שקיים אישור קונסטרוקטור לכל גג.
 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה