הטיפול בעוברית דרך השיליה הציל את חייה



נטלי ביטון, תושבת אשקלון נשאה ברחמה עוברית עם הפרעות בקצב הלב. צילום: אופיר לוי

 נטלי ביטון (31), תושבת אשקלון, לא תשכח לעולם את ד"ר אברהם מתתיהו, מנהל יחידת קרדיולוגיה ילדים במרכז הרפואי קפלן: היא הגיעה בחודשי היריון ראשונים עם הפרעת קשה בקצב הלב של לירי (כיום בת 5 חודשים) בשלב היותה עוברית. הלב העוברי פעם במהירות של מעל 250 לדקה, פי 2 מהממוצע, מצב שסיכן את חייה. טיפול רפואי מהיר של צוות היחידה הכולל טיפול תרופתי דרך האם לעוברית וניטור צמוד הצילו את חייה וקצב פעימות הלב של לירי ירד לקצב תקין. לירי ממשיכה להגיע למעקב של הצוות הרפואי הכולל מכשיר מיוחד הסופר את קצב פעימות הלב בביתה.

נטלי הגיעה בשבוע 16 לסקירה מוקדמת אצל רופא נשים באשקלון. לאחר בדיקות שגרתיות הוא הבחין בדופק מהיר של העובר באקו לב והמליץ לה לגשת לבירור מקיף ומעמיק אצל ד"ר אברהם מתתיהו במרכז הרפואי קפלן ברחובות. "בקפלן יש נכס שבחיים לא אשכח, שמו ד"ר מתתיהו", היא מתארת בהתרגשות. "נבדקתי ביום שישי ע"י פרופ' אדי וייסבוך במחלקת נשים והוא אמר לי שהצוות הרפואי בקפלן יעשו הכול כדי לשמור על העובר אך קודם כל ידאגו לבריאות שלי. הוא הזעיק את ד"ר מתתיהו שהגיע במיוחד ביום שבת כדי לבדוק אותי. טוב ליבו ניכר עליו מיד והוא אמר שאצטרך להתחיל טפול תרופתי באשפוז תוך ניטור צמוד של צוות הקרדיולוגים לגבי מצב העוברית וגם מצבי הרפואי בתקווה שהטיפול שאקח יעבור לעוברית וישפיע על הפרעת הקצב המהירה ולא יזיק לי.

ד"ר אברהם מתתיהו, מנהל היחידה לקרדיולוגיה ילדים בקפלן, סיפר כי נטלי הגיעה בשבוע ה 16 להריונה עם הפניה על אי סדירות בקצב הלב של העובר בשבוע מוקדם יחסית. "בדקתי את נטלי ואכן ראיתי הפרעת קצב חריגה במהירות של מעל 250 פעימות בדקה (!) כאשר הממוצע הדופק הנורמלי בעובר הוא כ 140 פעימות לדקה. כאשר לב העובר עובד לאורך זמן במהירות שהנה כמעט כפולה מהממוצע, בדרך כלל הוא מתעייף והעובר נכנס למצב של אי ספיקת לב ומפתח בצקות, מצב שנקרא בהגה הרפואית 'הידרופס', ועלול לסכן את חייו ", הוא מסביר. "במקרים אלו הדרך שלנו לטפל בו כדי להציל את חייו היא להעניק טיפול תרופתי לאם המשפיע בעקיפין דרך השליה גם על העובר. מדובר בתרופות חזקות שיש להן גם תופעות לואי וכמובן שאנו חייבים לשמור על קצב לב רגיל של האם ולכן גם היא נכנסת למעקב צמוד של הצוות הרפואי".

במהלך שבועות ההיריון עקב הצוות הרפואי לעתים קרובות בא.ק.ג אחר מהירות דופק לבה של האם, ובאקו לב עובר מדדו את קצב פעימות הלב של לירי ובדקו אם מצבה הכללי משתפר. לשמחתו של הצוות הרפואי מצב העוברית השתפר והפרעת הקצב השתפרה והתייצבה. בהמשך נולדה תינוקת במצב טוב ללא סימני אי ספיקת הלב. לאחר הלידה הופסק הטיפול ולפי שעה הפרעת הקצב לא חזרה. הילדה ממשיכה במעקב במרפאת הלב לילדים, כולל מדידה הא.ק.ג במכשיר ביתי (EVENT MONITOR  ) כדי לאפשר אבחון מהיר אם תחזור הפרעת הקצב.

"ד"ר מתתיהו הוא הכול בשבילי. רופא מקצוען, איש רגיש כמו אבא וגם פסיכולוג...", אמרה נטלי. "יש לי את הטלפון הנייד שלו ואם יש בעיה הוא מתקשר אלי. אני מעדכנת אותו כל הזמן לגבי המצב הרפואי של לירי. הוא לימד אותי איך בודקים את הדופק עם סטטוסקופ ואפילו הביא לי את הסטטוסקופ שלו. אני חבה לו את חייה של לירי ואספר לה על כל מה שעברנו יחד כשתגדל"

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה