זכויות חולה סיעודי בישראל - קצבאות, גמלאות ומידע נוסף
26.05.24 / 10:21
מצבים סיעודיים יכולים להיות מאתגרים במיוחד גם לחולים עצמם וגם למשפחות שלהם, ובדיוק בגלל זה במדינת ישראל קיימות זכויות שונות שמטרתן להקל על ההתמודדות. במאמר זה נסקור זכויות לחולה סיעודי היכולות לסייע לאנשים רבים, ונפרט על קצבאות, על גמלאות, על סיוע ממשלתי ועל סיוע פרטי.
מהן הזכויות המגיעות לחולה סיעודי?
זכויות רפואיות של חולה סיעודי
חולה סיעודי בישראל זכאי לקבל טיפול רפואי הולם ומקיף כדי לשמור על הבריאות ועל הרווחה שלו. זכויות חולה סיעודי כוללות (בין היתר) גישה לרופאים מומחים, לתרופות, לבדיקות ולטיפולים שונים. במסגרת סל הבריאות, חולה סיעודי זכאי לקבל טיפולי בית, אשפוזים במוסדות סיעודיים וכן ציוד רפואי.
זכויות חולה סיעודי מהביטוח הלאומי
הביטוח הלאומי מעניק קצבאות וגמלאות שונות לחולים סיעודיים כדי לסייע להם ולבני משפחותיהם. הזכאות נקבעת על פי מבחן תלות – הנקרא גם מבחן ADL (ראשי תיבות של Activities of Daily Living) – הבוחן את יכולתו של החולה לבצע פעולות יומיומיות בסיסיות כמו אכילה, רחצה והתלבשות. חשוב לדעת כי תביעת סיעוד מביטוח לאומי נועדה לסייע במימון ההוצאות הנכללות בטיפול בחולה הסיעודי, אך אינה מכסה בהכרח את כל העלויות הרפואיות.
זכויות חולה סיעודי ממשרד הבריאות
משרד הבריאות מפקח על איכות הטיפול הסיעודי הניתן במוסדות ובקהילה. המשרד קובע תקנים ונהלים לטיפול ראוי בחולים סיעודיים כדי להבטיח את שלומם ואת בטיחותם. בנוסף, משרד הבריאות מפעיל מוקד הנקרא קול הבריאות, שבו גם חולים סיעודיים ובני משפחותיהם יכולים לקבל תמיכה, וכן מידע על זכויות, על שירותים זמינים ועל דרכי התמודדות עם האתגרים הכרוכים במצב לא פשוט זה.
זכאות להעסקת עובד זר
במקרים מסוימים, כאשר החולה הסיעודי זקוק לסיוע צמוד ומתמשך ניתן לקבל אישור מיוחד להעסקת עובד זר לצורך הטיפול בו. העסקת עובד זר דורשת עמידה בתנאים ובקריטריונים שונים, וניתן לקבל סיוע בתהליך מול הרשויות הרלוונטיות. משפחות רבות בוחרות בפתרון זה כשאין ביכולתן לספק את הטיפול הנדרש בכוחות עצמן.
קצבת סיעוד מביטוח סיעודי פרטי
בנוסף לזכויות המגיעות לחולה סיעודי מהמדינה, קיימים גם ביטוחים סיעודיים פרטיים המציעים כיסוי נוסף. ביטוחים אלו נועדו לספק רשת ביטחון כלכלית במקרה של מצבים סיעודיים, ומאפשרים לקבל קצבה חודשית שמטרתה לממן את הוצאות הטיפולים בהיקף מסוים. גובה הקצבה תלוי בתנאי הפוליסה ובחברת הביטוח, אך בדרך כלל מדובר בסכומים היכולים להקל מאוד על הנטל הכלכלי.
סיוע נוסף לחולים סיעודיים ניצולי שואה
ניצולי שואה הנאלצים להתמודד עם מצב סיעודי זכאים לסיוע ייעודי נוסף מהמדינה במסגרת הכרה במורשת השואה ובסבלם של הניצולים. הסיוע יכול לכלול קצבאות מוגדלות, מימון של אשפוז סיעודי, מענקים לרכישת ציוד רפואי ועוד. בני משפחה המטפלים בניצול שואה סיעודי זכאים אף הם להטבות שונות, כמו קצבת שירותים מיוחדים וימי מחלה נוספים. את הזכאות לסיוע ניתן למצות באמצעות הגופים הייעודיים העוסקים בניצולי שואה, כמו הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד ראש הממשלה.
מימוש הזכויות
חברת שקמה סיוע מתמחה במימוש זכויות רפואיות, ובפרט במימוש זכויות סיעודיות למען מבוטחים מול חברות הביטוח ורשויות המדינה. אנו כאן כדי להפיג את החשש במיצוי זכויותיכם ולוודא שתקבלו את הפיצוי הכספי המרבי שלו אתם זכאים. בזמן שאנו נדאג לזכויות ולכספים המגיעים לכם, נפנה לכם את הזמן להתמקד בדבר החשוב ביותר – הטיפול הרפואי.
לסיכום
חולה סיעודי בישראל זכאי למגוון רחב של זכויות המגיעות לו ממקורות שונים, חלקם ממשלתיים וחלקם פרטיים. חשוב להכיר את כלל הזכויות לחולה סיעודי ואת הדרכים למימושן, ולפעול בהתאם כדי לקבל את הסיוע הנדרש. בנוסף, מומלץ להסתייע באנשי מקצוע המתמחים בתחום, שיוכלו לכוון אתכם להשגת המגיע לכם ולסייע במימוש הזכויות והקצבאות. תהליך התמודדות עם מצב סיעודי מלווה בקשיים לא קטנים, אך כל עוד תדעו את הזכויות ותכירו את הסיוע הזמין תוכלו לקבל את הטיפול המיטבי וכך גם איכות חיים טובה יותר לחולה הסיעודי.