סכרת: היכרות מעמיקה תעזור לנו להתמודד איתה
09.10.24 / 11:38
אפילו אם עד לא מזמן הייתם אנשים בריאים לגמרי, בוודאי יצא לכם לשמוע על מחלת הסכרת. מדובר על מחלה מאוד נפוצה שרבים מאיתנו חולים בה בשלבים שונים של החיים. סכרת היא מצב בריאותי ארוך טווח המשפיע על האופן שבו הגוף הופך מזון לאנרגיה. היא מאופיינת ברמות גבוהות של סוכר בדם, אשר עלולות להוביל לבעיות בריאותיות חמורות אם הן לא מטופלות כראוי.
אנשים עם סוכרת או שאינם מייצרים מספיק אינסולין או שאינם יכולים להשתמש בו כראוי. אינסולין הוא הורמון העוזר לסוכר מהמזון להיכנס לתאים כדי לשמש לאנרגיה. ממש כפי שקורה לגבי כל מחלה אחרת, גם כאן ניתן לראות שככל שנדע יותר על המחלה, כך נוכל להתמודד איתה בצורה יותר יעילה ולשלוט בה.
הכירו את הסוגים השונים של סכרת
כאמור, סוכרת היא מצב כרוני בו הגוף אינו מסוגל לייצר מספיק אינסולין או אינו יכול להשתמש ביעילות באינסולין שהוא מייצר. אינסולין הוא הורמון המווסת את רמות הסוכר בדם. כאשר תפקוד האינסולין נפגע, הגלוקוז מצטבר בדם, מה שמוביל לרמות גבוהות של סוכר בדם. מצב זה עלול לגרום לבעיות בריאותיות שונות לאורך זמן, כולל נזק לעיניים, לכליות ולעצבים. ישנם שני סוגים עיקריים של סוכרת: סוג 1 וסוג 2. סוכרת מסוג 1 מאובחנת בדרך כלל בילדות וכרוכה בתקיפת מערכת החיסון את התאים המייצרים אינסולין. סכרת מסוג 2, הנפוצה יותר במבוגרים, קשורה לעתים קרובות לגורמי אורח חיים כמו תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית.
מהם התסמינים שחולי סוכרת בדרך כלל מתלוננים עליהם?
סכרת מתבטאת במספר תסמינים בולטים שיכולים להשתנות בהתאם לסוג ולחומרת המצב. תסמינים נפוצים כוללים צמא מוגבר והשתנה תכופה, כאשר הגוף מנסה להיפטר מעודף סוכר דרך השתן. רעב קיצוני ואובדן משקל בלתי מוסבר הם גם טיפוסיים, במיוחד בסוכרת מסוג 1. עייפות ועצבנות עלולים להופיע עקב חוסר יכולת של הגוף לנצל גלוקוז לאנרגיה ביעילות. ראייה מטושטשת יכולה להתפתח כאשר רמות הסוכר בדם גבוהות, מה שמוביל לנפיחות בעדשת העין. פצעים שמחלימים לאט וזיהומים תכופים הם סימנים נוספים, מכיוון שרמות סוכר גבוהות בדם עלולות לפגוע ביכולת הגוף להחלים ולהילחם בזיהומים. חוסר תחושה או עקצוץ בכפות הידיים והרגליים, המכונה נוירופתיה, הוא תסמין נפוץ יותר בסוכרת מסוג 2. זיהוי תסמינים אלה מוקדם הוא קריטי לניהול יעיל של הסוכרת ומניעת סיבוכים.
ניטור רמות הסוכר בדם אצל אנשים עם סוכרת
בדיקה סדירה של רמות הסוכר בדם חיונית לאנשים עם סכרת. זה עוזר להם להבין כיצד מזונות, פעילויות ותרופות שונות משפיעים על רמת הסוכר בדמם. שימוש במד סוכר או במוניטור סוכר רציף (CGM) יכול לספק נתונים בזמן אמת, ומאפשר ניהול טוב יותר של המצב. בנוסף, מחקרים רבים מצביעים על כך שהרבה פעמים שינויים מסוימים באורח החיים יכולים לשפר את השליטה על המצב. למשל: תזונה בריאה, עיסוק בפעילות גופנית על בסיס קבוע וכדומה. יש, כמובן, גם מקרים שבהם יש צורך לעשות שימוש בתרופות מסוגים שונים ובאינסולין. עם זאת, אין ספק שכל עוד ניתן לשלוט במצב ללא תרופות על בסיס קבוע, זה עדיף. לכן, במידה וגם לכם יש סכרת, אין ספק שאתם צריכים עזרה וליווי בהתמודדות נכונה עם המחלה. כדאי לדעת שיש רופאי סוכרת שהמומחיות שלהם היא לסייע וללוות אנשים שסובלים מהמחלה. לכן כדאי לקבוע תור אצל רופא שמומחה בסוכרת, ובעזרתו לבחור את הטיפול הטוב ביותר עבורכם. ככל שתתחילו להתמודד מוקדם יותר עם המחלה כך היכולת שלכם לשלוט בה תהיה גדולה יותר ולכן לא מומלץ לדחות את הדברים.