פינוי תכולת דירה של נפטרים, מאיפה בכלל מתחילים?!
21.05.23 / 10:25
נתחיל מההגדרה הבסיסית, פינוי דירות של נפטרים מתייחס לתהליך המורכב של ארגון, סידור ופינוי חפצים והפריטים האישיים מדירה לאחר פטירה של אדם. ברוב המקרים מדובר בתהליך מאתגר מבחינה רגשית, אך כזה שהוא הכרחי להסדרת העיזבון או הירושה והכנת הדירה למכירה, השכרה או מגורים.
הקשיים השונים הכרוכים בפינוי תכולת דירה של אדם שעבר מהעולם כוללים אתגרים רגשיים ופרקטיים המתעוררים בתהליך פינוי הדירה.
- קושי רגשי: הבית עצמו מחזיק לעתים קרובות בערך סנטימנטלי עבור בני משפחה או יקיריהם של האדם שנפטר. פינוי תכולת הבית יכול להעלות רגשות עזים ולעורר זיכרונות הקשורים לאדם שנפטר. לכן, מיון החפצים האישיים של הנפטר וקבלת החלטה לגבי כל חפץ יכול להיות מאתגר מבחינה רגשית. אגב, פינוי תכולת דירה לתרומה יכול להיות פתרון מצוין כיוון שהוא משלב לא רק אלטרואיסטיות ופרקטיות, אלא גם תורם למחשבה שככל שהנפטר היה עדיין בחיים, היה בוודאי רוצה להיטיב עם אנשים אחרים שלא שפר עליהם גורלם.
- אבל ותחושת אובדן: ברוב המקרים פינוי הדירה מתרחש כשהמשפחה והחברים עדיין מעבדים את לכתו של אדם אהוב והם עדיים שרויים באבל. ההתמודדות עם התזכורות הפיזיות של הנפטר, כמו חפציו האישיים הכוללים בגדים, ספרים והבית בו חי, עלולים להעצים עוד יותר את תחושות האובדן והעצב.
- זמן ומשאבים: פינוי תכולת דירה הוא תהליך הדורש זמן ומאמצים. הפינוי מתחיל במיון של חפצים שנצברו במשך חיים שלמים, קבלת החלטות לגבי מה לעשות עם כל פריט, ותיאום לוגיסטי לפינוי או חלוקה של הפריטים. הנפח העצום של הפריטים והצורך לטפל במקביל במשימות אדמיניסטרטיביות יכולים להפוך במהירות למתישים.
- אתגרים בקבלת החלטות: פינוי בית דורש לעתים קרובות קבלת החלטות רבות לגבי מה לשמור, למכור, לתרום או להשליך. ההחלטות הללו עשויות להיות קשות בשל הערך הסנטימנטלי של פריטים מסוימים, או חילוקי דעות בין בני המשפחה בנוגע לאופן חלוקת החפצים.
- שיקולים מעשיים: פינוי בתים כרוך בשיקולים פרקטיים שונים, כמו ניהול העניינים כספיים וחשבונות הבנק, התנהלות מול משרדי הממשלה והעירייה והארגון הלוגיסטי של הפינוי או המכירה של חפצים שבדירה. התמודדות עם כל אלו, במיוחד בתקופה מאתגרת מבחינה רגשית, יכולה להוסיף משמעותית לקושי על עצם האובדן.
- אתגרים פיזיים ולוגיסטיים: פינוי דירה של אדם שנפטר דורש פעמים רבות עבודה פיזית כמו העברת רהיטים וחפצים כבדים וכן טיפול בבעיות תחזוקה ותיקונים או שיפוצים קטנים. האתגרים הפיזיים והלוגיסטיים הללו יכולים להיות תובעניים מבחינה גופנית, במיוחד עבור בני משפחה של הנפטר.
לכן, לאור הקשיים שתוארו ובהתחשב במורכבות הרגשית והמעשית הכרוכה בהם, ברוב המקרים בני המשפחה פונים לסיוע מקצועי של מי שמתמחים בפינוי תכולות דירה או פינוי ירושות.
מהם השלבים הנכונים הכרוכים בפינוי דירות של אנשים שנפטרו?
- א. סמכות חוקית: לפני תחילת תהליך הפינוי, חשוב לוודא שיש לך את הסמכות החוקית לגשת ולנהל את דירתו של הנפטר. סכסוכים על ירושה בין קרובי משפחה עלולים להיות לא נעימים ובחלק מהמקרים הם עלולים להתדרדר לכדי פניה לרשויות החוק. לכן בשלב ראשון יש להשיג את מסמכי הבסיס הכוללים תעודת פטירה וצוואה או מכתב רשמי של מנהל העיזבון.
- ב. הודעה לגורמים הרלוונטיים: יש להודיע לאנשים ולגורמים רשמיים על המוות, ובכלל זאת לבני משפחה, חברות שירות וכל הרשויות הרלוונטיות.
- ג. הערכת המצב: יש לבצע סקירה של הדירה על מנת לקבוע את היקף העבודה הנדרשת לפינוי החפצים. חשוב להיות ערניים לפריטים יקרי ערך, חפצים אישיים, רהיטים וכל חומר מסוכן שעשוי להידרש אליו טיפול מיוחד.
- ד. בעלות ומוטבים: עפ"י הצוואה או צו הירושה, יש לחלק את החפצים והנכסים. ככל שישנו מנהל עיזבון הוא יהיה אחראי על הערכת חפצים יקרי ערך, פירעון החובות, טיפול בכל העניינים פיננסיים וחלוקת נכסים על פי רצונו של הנפטר או צו הירושה.
- ה. מיון וארגון החפצים בדירה: בשלב ראשון יש לערוך סיווג פריטים לקבוצות שונות כגון פריטי אספנות יקרי ערך, פריטים סנטימנטליים, מסמכים אישיים וחפצי בית כלליים.
- ו. ניקיון ותיקונים: לאחר פינוי החפצים יש לנקות ולתקן את הדירה לפי הצורך. דבר זה עשוי להיות כרוך בניקוי בסיסי, צביעה או טיפול בכל בעיות תחזוקה.
לסיכום, חשוב לגשת לתהליך הפינוי ברגישות ובכבוד, מתוך הכרה שזו יכולה להיות תקופה מאתגרת עבור בני המשפחה והחברים של הנפטר. במידת הצורך, בהחלט ניתן לשקול לפנות לקבלת סיוע מקצועי ממומחה פינוי דירות על מנת שייסעו בהקלת התהליך המורכב.