20.06.15 / 07:13
למה צריכה העירייה ללכת בדרך הקשה ולא לתת לאחרים לנהל אפילו קבוצת נוער בכדורסל. מדובר כנראה במאבק שליטה בין העירייה למנהלי הקבוצה
בשנה שעברה נאבק מאמן קבוצות נוער בכדורגל באשקלון, מני יאסו, אל מול הנהלת עיריית אשקלון. אט אט הוא ראה כיצד נלקח ממנו עמל של שנים לטובת אבי נמני, עימו ניסה להתמודד גם בבית המשפט. במאבק הזה היה לא מעט כסף, פוליטיקה ולטעמו של יאסו גם גזענות.
עכשיו חוששים בקבוצות הנוער בכדורסל באשקלון מפני מהלך דומה. מהלך כזה נראה כעת כמעט בלתי אפשרי אל מול החוסן של עמותת אסא אשקלון, אבל גם שם יודעים כי לא לעולם חוסן, ובינתיים התקציב הזעום של 300 אלף שקל שנותנת העירייה, אל מול המיליונים בכדורגל, לא יאפשר את המשך קיום קבוצות הנוער, ועל כל זה מרחפים הניסיונות של עמותת פיכמה, לנסות ולנכס להם גם את התחום הזה. בעמותה לא רוצים לשוב ולהיגרר שוב לבתי המשפט בעתירות מול העירייה כפי שעשו בפעם הקודמת, אבל שני הצדדים יודעים היטב כי האופציה מונחת שוב על השולחן.
לא מדובר רק בספורט, אלא שוב במאבק שליטה תרבותי, חינוכי לא פחות מהיותו ספורטיבי. על רקע אי הוודאות השוררת בין המדריכים בחברה העירונית למתנסי"ם באשקלון החדשה 'פיכמה', והכישלונות של קבוצת הבוגרים אליצור, פועלת עמותת אסא אשקלון , המפעילה 17 קבוצות נוער בכדורסל לקבוצות הגדולות יותר. הקבוצות זוכות להצלחות רבות, בתחומי הספורט אך גם במערכת החינוך העירונית שגורמים רבים שם רואים את הקשר הדוק בין הצלחות התלמידים להצלחותיהם במערכת החינוך. בעמותה זוכרים היטב השעיות של שחקנים שהתרשלו בלימודיהם בבית הספר ועד שלא שבו לתלם הלימוד לא שבו להתאמן.
אבל דווקא על רקע ההצלחות הללו שוב נראה כי בעיריית אשקלון מעדיפים כאמור לתקצב את פעילות הנוער בכדורגל במיליוני שקלים ואינם מוצאים כ-300 אלף שקלים הנחוצים להמשך הפעילות. "גם אותם 300 אלף שקלים הם רק לפעילות הבסיסית ביותר ולקיום הקבוצות, בהעדר תקציב ניאלץ בסופו של דבר להשית את הכספים הללו על ההורים, ואנו מקווים שהדבר לא יפגע בסופו של דבר בפעילות שלנו כי אנו מצמצמים יותר ויותר ולא נוכל להמשיך ולפגוע בפעילות של השחקנים " אומר יושב ראש העמותה דני רחמים מורה בעבר בהכשרתו וכבר שנים רבות פועל בתחום קבוצות הנוער בעיר.
אסא אשקלון החלה את פעילותה לפני שש שנים עם ארבע קבוצות, שלוש נוער ואחת בוגרים, בהם היו כ-50 ספורטאים , היום הם מונים מעל 200 ספורטאים. קבוצת בוגרים אחת בליגה א' המונה 13 שחקנים בוגרים ו-16 קבוצות נוספות במחלקת נוער . "כל שנה אנו משדרגים את עצמנו בעוד שכבת גיל בליגה הלאומית, לפני שנתיים עלינו עם הילדים בני 13 , ונערים בני 15, ונערים א' לליגה לאומית,השנה זכינו בחמש אליפויות בליגות השונות באיגוד הכדורסל והתחושה היא שאנחנו השנה ממש בטופ", אומר רחמים.
בין השאר אגב ניתן למנות את משחקי הדרבי השנה מול אליצור אשקלון, מתוך 15 משחקי דרבי ניצחו שחקני אסא ב-14 משחקים את אליצור. אגב כשאסא החלה את פעילותה היו להם 40 שחקנים אל 200 באליצור כשהמצב היום הוא כמעט הפוך.
אסא אשקלון נחשבים לאחת הקבוצות הטובות בזכות ניהול קבוצות הנוער, ובניית עתודות נוער טובות. גם העובדה שתוך מספר שנים זכתה להצלחות מסחררות, גרמה לקבלת פידבקים רבים מעמיתים שלהם ברחבי הארץ. עם זאת סבורים באגודה כי הם עוד עשיים להפתיע עם חלק מהשחקנים החלו להתאמן באחרונה, "אני לא חושב מיצינו 70 אחוז מהיכולות שלנו" אומרים באגודה.
כל המאמנים באגודה הם תושבי אשקלון , "שאותם טיפחנו במשך השנים, לא הבאנו אף אחד מבחוץ, ומלבד זאת אנו עושים המון השתלמויות ומחייבים אותם לבוא לאימונים ויש שיחות רבות איתם, כדי לשכלל את היכולות של המאמנים שנבחרים ממש בקפידה. אנו מקפידים על המון דברים אבל כל זה נעשה לצד הפן החינוכי. אם יש דבר שאנו למדים בספורט, זה שכל ילד לומד איך ללמוד, אני עסקתי במערכת החינוך, וכשמורה נכנס לכיתה 70 אחוז מהילדים לא איתו. אנו מלמדים את הילדים להקשיב למורה ומהבחינה הזו למאמן. הוא חייב להקשיב כי הוא יודע שהוא צריך לבצע מיד את האימון שהוא מגיע אליו. ילד לומד לאט לאט ומטמיע יכולת ריכוז וקשב, בשלב השני הילד לומר אצלנו איך להתאמן, הוא צריך לדעת להתארגן כמו שצריך לאימון , לעמוד בלוחות זמנים, לעבוד מתרגיל לתרגיל באופן מהיר ושוטף, ובשלב הבא אנו מלמדים אותו איך להתחרות לדעת לקבל ניצחון , לדעת לקבל הפסד, לקבל מרות, כל מה שקשור .אנו מלמדים אותם הגינות והוגנות, כל כך הרבה אלמנטים שמורכבים בתוך הספורט".
רחמים מבקש מהמאמנים כל העת לברר מול התלמידים וההורים את מעשיו של הנער במערכת החינוך, בעבר כאמור הושעו שחקנים מאימון כשהתרשלו מלימודיהם. "זה בעצמותנו, לנו כמאמני כדורסל יש השפעה מכרעת על הילדים אפילו יותר מהמורים שלהם. כשאנו פונים לשחקן מתעניינים כל הזמן בלימודים שלו הילד לוקח את זה ברצינות כי הוא מבין ויודע כמה זה חשוב לנו. המסר הזה נלמד היטב אצל השחקנים".
ומלבד זאת יודעים בעמותה את שיודעים ההורים לילדים, כל אימון כזה מביא כמה שפחות ילדים להסתובב ברחובות, כמעט בכל מפגש של העירייה עם נערים עולה הצורך במועדוני נוער ובמקומות מפגש ולפי שעה בעמותה עונים על הצורך הזה.
אבל על כל זה כאמור מרחפת הבעיה התקציבית שעימה מתמודדים באגודה מאז היווסדה. בקדנציה הקודמת הגיעו ראשי העמותה אף לבית המשפט בעתירה שהוגשה מטעם "העמותה לקידום הספורט" נגד עיריית אשקלון.
ה
בינתיים התחלף השלטון ובאסא סברו שעם חילופי השלטון יבוא השינוי, הם רואים לדבריהם רוח חדשה אבל הפקידות עדיין סבורה כי די ב-300 אלף שקלים לתקצוב 17 הקבוצות. "בתקציב הקיים אנו לא יכולים לתת לשחקנים שלנו טיפול מקצועי מהרמה הראשונה. אנו בדיונים מול העירייה שוחחנו עם ראש העיריה איתמר שמעוני ואנו מקוים שמתחיל תהליך שבו העיריה תראה את ההישגים שלנו כדבר תורם ויבואו לקראתנו. התקציב שלנו מחציתו מההורים ואת היתרה אנו צריכים להשיג, העיריה נתנה לנו 30 אחוז ואין לנו את השאר ואנו מצמצמים את הפעילות שיכולה לשדרג.אגודה בסדר גודל שלנו העלויות הן כמיליון שקל, אנו מחזיקים 450 אלף שקל מכספי ההורים, העירייה נתנה לנו 300 אלף שקל והיתרה שחסרה לנו כ300 -250 אלף שקל בכדי שתהיה אגודת ספורט טובה ומתפקדת, שתהיה לנו משאבה לניפוח הכדורים, שיהיו לנו אימוני כושר למצטיינים".
את השיחה עימו אנו אגב מקימים בחנות לציוד ספורט שבבעלותו, בהעדר משרדים המקום משמש גם כמשרד האגודה. "העירייה לא נותנת שום סבסוד. 17 קבוצות מקבלות 300 אלף שקל. זה לא הרבה כסף ואם צריך להגדיל עוד 300 אלף זה לא הרבה עבור העיריה.בכדורגל משקיעים מיליונים רבים אבל יש פה 17 קבוצות שמביאות כאלה הישגים וגאווה רבה לעיר. אתה עושה פעילות שהיא קודם כל חינוכית. יש לזה כל כך הרבה יתרונות לחינוך. אז למה לא לחת לזה יותר תשומת לב וחשיבות? כשמחלקים את זה ל-17 קבוצות זה לא הרבה, אין לנו דרישות מיוחדות. אתה נותן לקבוצת הבוגרים של אליצור שלושה מיליון, אז למה לא לתת לקבוצות הנוער שכולם ילדי אשקלון ומהם אפשר להצמיח קבוצת בוגרים". לדבריו, "ללא תקציב של העירייה וללא תמיכה עירונית אנו נאלץ לפנות לכיס של ההורים".
רחמים כאמור שוחח עם שמעוני התרשם שיש רצון טוב , אבל הכסף טרם נראה, והוא ממתין שהלה ידחף את הנושא. בהיות שמעוני באופוזיציה, פעל אז רחמים מול ראש העירייה בני וקנין ושמעוני הגיש אז הצעה לסדר בנושא וקרא קטע שכתב חבר של רחמים , "יש לי חבר אשקלוני כל חייו, שקוראים לו דני רחמים, כשהיינו צעירים דני שיחק כדוסל באליצור ואנחנו בהפועל שאחר כך הפכה לאסא. לדני הייתה יד נפץ", שמעוני תיאר באריכות רבה את החתחתים שעבר ואת התלאות והקשיים מערימה העירייה מולו, ", אני מבקש תקיימו עוד דיון, אולי אפשר לעזור יותר. יש לנו בהחלט מקורות תקציביים יפים בעירייה לעשות את זה, זו בקשתי" אמר אז שמעוני, אבל דברים שרואים מכאן לא רואים משם.
בינתיים רחמים מנהל את עניני הנערים והילדים "בלוליינות תקציבית", ללא שכר לחברי הנהלה, כהגדרתו, "אני מגייס אנשים שעובדים בשכר מועט, יש לנו סדרי עדיפויות בתקציב, קודם כל לתת את כל הצרכים הבסיסיים תלבושות, שכר שופטים, נסיעות ,ציוד, רואה חשבון כדי שהילד יקבל דברים אלמנטרים.בשלב הבא אנו הולכים לשכר המאמנים. יש לנו מאמנים איכפתיים ורציניים באגודות אחרות נותנים להם שכר יותר גבוה והם עושים את זה למען הילדים לא בשביל הכסף" .
בעירייה ניסו גורמים לרמוז להם להשתלב בחברה החדשה פיכמה שהמדריכים שהצטרפו אליה מזהירים את רחמים לבל יז לעשות את המהלך הזה. גם שם יש "אקדמיה לכדורסל", לילדים בגילאים הנמוכים יותר. "העיריה החליטה היא מלמדת את הילדים מכיתה א' עד כיתה ה', התנגדתי לזה כל השנים כי אין שם אנשי מקצוע רציניים, לפני שנתיים לקחו את זה ממחלקת הספורט והעבירו את זה לפיכמה וכל מנהל מתנס הוא בעצם מנהל את הקבוצות, אומרים שמחלקת הספורט תפקח על זה אבל לא קורה כלום. זה היה במקום מרוכז ועכשיו פירקו את זה לכל המתנסים למיניהם, וכל מי שמגיע ומתחיל לאמן שם חלקם ללא תעודות מאמנים, הם לוקחים נערים שילמדו כדורסל, והם גוזרים קופונים, הם נהיו קבלנים של כדורסל. זה חמור מאוד, אם אנו מדברים על ילדים וחינוך אתה לא יכול לקחת ילד פעמיים בשבוע ואתה מבלף אותו, זה לא רציני. אתה מבזבז את זמנו , והכספים שההורים משלמים. לא כל המאמנים שם כאלה אבל יש כמה שם. בחברה גובים 2000 שקל לשנה, לפעמיים בשבוע כשכל אימון 45 דקות, , אנו גובים 3000 לשנה לארבעה אימונים כל אחד שעה וחצי כולל תלבושות הסעות ועוד.גם נמני אגב גובה כמעט כמונו אבל לפעמיים בשבוע. עושים הרבה כסף על גבם של הורים , 45 דקות" .
ובתוך כל זה יש מי שתוהה מדוע אין הם מתאחדים עם אליצור אשקלון ומחלצים את הקבוצה מהמשבר, "הנושא הזה מאוד מורכב, אני קודם כל חושב שעיריית אשקלון לא צריכה לנהל ספורט, במיוחד לא ברמות של ליגות מקצועיות על ולאומית, הספורט ברמות הללו, מצריך קודם כל המון מקצועיות ספציפית, שאין בעירייה. הספורט חייב אורך זמן עקביות, ומכיוון שעיריית היא מהותה גוף פוליטי ופוליטיקה זה הדבר הכי לא יציב, כך שזה לא יכול להיות רציני בטווח הארוך. זה גם מצריך המון כסף ולעירייה אין הרבה כסף. אם אתה מביא שחקנים זרים אתה רק מעשיר את חשבון הבנק שלהם, אבל אם אתה מגדל דור של שחקנים ומאמנים ויוצר גם מנהלים לקבוצות מבלי להביא מנהלים מבחוץ..אצלנו לא יבואו הנהלות מטעם ראש העירייה או אוליגרך כזה או אחר".