30.10.20 / 10:40
בשנת 2016 הוכרז יום חג חדש בישראל, אשר נקבע לתאריך ז' בחשוון. מי שמכיר את החג הזה - שיקום
׳יום העלייה' נחגג בחודש ניסן, בהלימה לפרשת לך לך, בה מצווה אברהם אבינו ללכת לארץ ישראל. מטרתו החשובה של היום הזה - להוות צִיוּן שנתי לחשיבות העלייה לארץ ישראל כבָסִיס לקיומה של מדינת ישראל, להִתְפַּתְחוּתָה ולעִיצוּבָה כחברה רַב-תַרְבּוּתִית.
השנה, צויין יום העלייה בימים 24 ו-25 באוקטובר, ואני חייבת להודות שנחשפתי לחשיבותו רק בזכות הרצאה ששמעתי במועדון בו אני חברה ''רוטרי צוותא אשקלון''.
(מי שמכיר את החג הזה, שיקום).
גברת ורה קצביץ'-לויטס , אשת חינוך, הרצתה בפנינו על ההיסטוריה של יהודי אשכנז ברפובליקה המוסלמית מהמאה ה-19 ועד היום.
בהרצאה העשירה והמקיפה של ורה נחשפנו לחיי היהודים באזרבייג'ן, מדינה מוסלמית-שיעית (שגובלת במדינות קווקז, אירן, רוסיה, גאורגיה וארמניה) ובעיר הבירה, באקו.
באקו הינה עיר רב תרבותית והיהודים שהגיעו מאזור רוסיה / רוסיה הלבנה / אוקראינה (בעיקר בעקבות פרעות 1881), נחשבו ''יהודים אשכנזים'' והצטרפו לקהילה היהודית שכבר הייתה שם וכללה יהודים מקווקז ופרס, בוכרה וגיאורגיה. נוצרה אווירה ייחודית מאוד בין התרבויות והשפות השונות, וליהודים תמיד היה מקום של כבוד בעיר ובקהילה.
בהרצאה למדנו על קצה המזלג את הגיאוגרפיה של אזרבייג'ן, אוצרות הטבע, האדריכלות האירופאית, התרבות והשפות השונות.
למדנו על הקשר של משפחות רוטשילד ונובל, על יהודים אזרים מפורסמים, על הסובלנות האזרית, ו...מאכלים אזרים שנראים פשוט נפלא.
הכרנו את מר לב ספיווק, יו"ר ההתאחדות הבינלאומית ישראל-אזרבייג'ן, AZIZ , אשר סיפר על המסורת הנפלאה של באקו ליצירת ערים תאומות עם ישראל ויחסי גומלין בתחומי עיסוק שונים, ועל התקווה לשמר קשרי חברות וידידות בין תושבי באקו ותושבי ישראל.
מי יודע ? אולי בבאקו נשתלו זרעי השלום עם איחוד האמירויות ומדינות מוסלמיות נוספות ... כן יירבו.
יום עלייה שמח ישראל.
צילום/עזי פולק